Hongkongin hallintojohtaja vierailee Pekingissä

Kyseessä on Carrie Lamin ensimmäinen vierailu Kiinan pääkaupungissa sen jälkeen, kun hänen hallintonsa sai murskatappion marraskuun aluevaaleissa.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam saapui Pekingiin lauantaina. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam vierailee parhaillaan Pekingissä.

Nelipäiväisen vierailun aikana Lamin on määrä keskustella itsehallintoalueen poliittisesta ja taloudellisesta tilanteesta Pekingin kaupungin johdon kanssa. Maanantaina hän tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin, uutistoimisto Reuters raportoi.

Lam vierailee Kiinan pääkaupungissa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänen hallintonsa koki murskatappion viime kuussa pidetyissä aluevaaleissa.

Tuolloin itsehallintoalueen 18 aluevaltuustosta yhteensä 17 päätyi demokratiamyönteisten ryhmien hallintaan. Muutos oli merkittävä, sillä aiemmin kaikki valtuustot olivat Peking-mielisten hallinnassa. Vaalitulos on herättänyt epäilyksiä mahdollisista henkilöstövaihdoksista Lamin vetämässä johtoryhmässä, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Kiinan-vastaiset mielenosoitukset ovat ravistelleet Hongkongia jo puoli vuotta. Levottomuudet saivat alkunsa epäiltyjen luovuttamista Manner-Kiinaan koskevasta lakialoitteesta, mutta laajenivat pian vaatimuksiksi demokratian lisäämisestä.

Britannian siirtomaavallan alaisuudessa ollut Hongkong palautettiin osaksi Kiinaa vuonna 1997. Tuolloin sovittiin yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteesta, joka takaa itsehallintoalueen asukkaille laajat vapaudet ja oikeudet.

Lue lisää: