Puolustusministeri Antti Kaikkonen Ykkösaamussa: al-Holin kysymyksessä pitää valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huono

Kaikkosen mukaan opposition on turha lähteä riekkumaan vakavalla asialla, sillä tilanteessa ei ole olemassa helppoja ratkaisuja.

al-Holin leiri
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Keskustelu Syyrian al-Holin leirin suomalaisista jatkuu kuumana. Leirillä on 11 suomalaisnaista ja runsaat 30 lasta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) arvioi Ykkösaamussa, että keskustelu on rajua ja repivää, koska kysymys on tunteita herättävä.

– Itseni, ja varmaan monen muun suomalaisen, on vaikea ymmärtää, miksi ihminen ylipäänsä lähtee tuollaisiin olosuhteisiin, terroristijärjestön toimintaan mukaan. Ja jos lähtee, niin onko Suomen velvollisuus lähteä hakemaan heitä veronmaksajien rahoilla takaisin, Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen kanta mukailee keskustan linjaa. Suurin huomio tulisi hänen mielestään kiinnittää siihen, miten leirillä olevia lapsia voisi auttaa.

– Yli puolet lapsista on tietojeni mukaan alle viisivuotiaita. He ovat tietysti täysin syyttömiä osaansa. Sydän sanoo, että vähintään heitä pitäisi pystyä auttamaan.

Sen sijaan Kaikkonen on epäileväinen sen suhteen, pitäisikö Syyriaan lähteneitä naisia auttaa Suomen valtion verovaroilla.

– Heillä on tietysti perustuslain takaama oikeus palata Suomeen, jos he sieltä omin avuin palaavat, Kaikkonen sanoi.

Mitä pidempään menee, sitä huonompi kaikille

Riitaisa kysymys on aiheuttanut hajontaa hallituspuolueiden linjassa. Yhteisestä linjasta neuvotellaan lähipäivinä, sillä tiistaina aiheesta käydään välikysymyskeskustelu.

– En sieltä opposition puolelta riekkuisi näin vakavalla asialla. Tähän ei varmaan kenelläkään ole helppoa ja hyvää ratkaisua. Tässä pitää valita huonoista vaihtoehdoista se vähiten huono.

Kaikkonen muistuttaa, että leirillä lapset ovat telttaolosuhteissa, kun lämpötila laskee öisin lähelle nollaa. Aikataulu ratkaisusta ei ole selvillä.

– Mitä pidempään tämän kanssa menee, sitä huonompi tilanne se on kaikille.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni linjasi keskiviikkona, että vain lapsia voidaan kotiuttaa, mutta torstaina hän järjesti äänestyksen Instagramissa: lapset, vai äidit ja lapset. Somekysely sai laajaa kritiikkiä, johon osallistui muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Myöhemmin Kulmuni poisti päivityksensä ja pyysi anteeksi.

– Kaikille tapahtuu virheitä. Hän pyysi anteeksi ja sen pitäisi olla sillä selvä, Kaikkonen totesi.

Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa tiivistyy edelleen

Kaikkonen kertoi Ykkösaamussa myös Ruotsin kanssa tehtävän puolustusyhteistyön tiivistymisestä entisestään. Maiden puolustusministerit julkaisivat lauantaina yhteisen kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hahmotellaan yhteistyön seuraavia askelia.

Yhteistyötä laajennetaan nyt myös kriiseihin ja sodanajan operaatioihin valmistautumisessa. Ensimmäinen ministeritason harjoitus kriisitilanteisiin reagoimisesta pidettiin marraskuun lopulla.

– Tämä poliittisen tason, eli ministeritason harjoittelu on uutta. Käytännössä minä ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olimme mukana harjoituksessa, jossa harjoiteltiin kuvitteellisia tilanteita Itämeren alueella, kertoo Kaikkonen.

Ministeritason kriisiharjoituksia on tarkoitusta jatkaa. Tarkoituksena on myös sopia käytännöistä ja järjestelyistä, joita tarvitaan yhteisten operaatioiden järjestämiseen Suomen tai Ruotsin maaperällä. Virallisesti puhutaan kahdenvälisistä isäntämaatuen järjestelyistä.

– Käytännössä kyse on hyvin käytännönläheisistä asioista. Luodaan puitteet sille miten toimitaan niin harjoituksissa, kriiseissä kuin mahdollisessa sotatilanteessa, ettei joka kerta tarvitse niitä erikseen pohtia.

Suomi sääti lain sotilaallisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta kriistilanteissa jo edellisellä hallituskaudella, ja Ruotsissakin lain valmistelu on käynnissä. Valtiopäivien käsittelyyn se tulee ensi vuonna, arvioi Kaikkonen.

Yhteistyön syventäminen edellyttää vielä poliittista päätöstä sekä Suomessa että Ruotsissa. Kaikkonen kiistää että yhteistyön syventäminen veisi Suomea ja Ruotsia kohti puolustusliittoa.

– Kyllä siihen on vielä matkaa. Tämä on vain askel kohti syvenevää yhteistyötä, sanoo Kaikkonen.