Yle seurasi presidentin kyselytuntia: Niinistöltä kysyttiin heti al-Holista – "En minäkään ihan selkoa saanut, mitä kaikkea tässä on jo tapahtunut"

Presidentti sanoi odottavansa, että hallitus muodostaisi maanantaina yhteisen linjan asiassa.

Suomen tasavallan presidentti
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin ja keskusteli kuuntelijoiden kanssa Yle Radio 1:ssä 14. joulukuuta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin ja keskusteli kuuntelijoiden kanssa Yle Radio 1:ssä 14. joulukuuta. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön mukaan al-Holin leirillä olevien suomalaisten lasten ja naisten mahdollisessa hakemisessa Suomeen on otettava huomioon monta asiaa. Niinistöltä kysyttiin asiasta presidentin kyselytunnilla.

Presidentti sanoi odottavansa, että hallitus maanantaina muodostaisi yhteisen linjan asiassa.

– Näyttää olevan kovin erilaisia mielipiteitä. Liikkeellä olevaa tietoa on kovin erisuuntaista ja se on varmasti hämmentänyt julkista keskustelua. Ja en minäkään ihan selkoa saanut mitä kaikkea tässä on jo tapahtunut. On äärimmäisen tärkeää, että hallitus kokoaa ajattelun. Maanantaina varmasti kaikki tiedämme hallituksen linjan.

Niinistön mukaan on kiinnitettävä huomiota paitsi inhimillisiin seikkoihin myös turvallisuustekijöihin niin Suomessa kuin Syyriassa. Muissa Pohjoismaissa linjana on ollut se, että leiriltä haetaan kotimaahan orpoja ja sairaita lapsia, Niinistö sanoi lähetyksessä.

Niinistö: Tuskin lisää jäsenmaiden eroja tulevaisuudessa

Niinistöltä kysyttiin myös Brexistä. Britit äänestivät torstaina konservatiivipuolueen ja pääministeri Boris Johnsonin suurimpaan vaalivoittoonsa vuosikymmeniin. Pääministeri Johnson vakuuttaa Britannian eroavan EU:sta tammikuun lopussa. Vasta sen jälkeen Britannia pääsee aloittamaan Brysselin kanssa neuvottelut keskinäisistä suhteista.

Presidentti Niinistö ei nähnyt todennäköisenä, että EU:sta lähtisi lisää jäsenmaita lähitulevaisuudessa.

– Tulemme ainakin ensi vuoden seuraamaan, ja jos tulee jatkoaikaa niin 2022 puolelle sitkeitä neuvotteluita, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Se on avoin vielä, Niinistö pohti Brexitiä.

Kuuntelijat kysyivät presidentiltä myös muun muassa Suomen ja Ruotsin välisestä puolustusyhteistyöstä, taloudesta, nuorten syrjäytymisestä ja ruuantuotannosta.

Niinistön mukaan nuorten syrjäytyminen on vakava asia. Hänen mukaansa yhteiskunnan ulkopuolella olevien nuorten joukko ei ole kovin paljon 1990-luvulta kasvanut, mutta ei myöskään vähentynyt. Hän muistutti, että jokainen kansalaisista voi tehdä jotakin.

– Nuorella ihmisellä saattaa olla aika pienestä kiinni, mihin se polku lähtee.

"Puoliksi koti- ja työelämää"

Presidentiltä kysyttiin kyselytunnin loppupuolella, miten hän järjestää itselleen omaa aikaa. Niinistö vastasi, että hän tekee paljon töitä perheen parissa.

– Se on puoliksi koti- ja työelämää. Kyllä sitä näköjään silläkin tavalla jakselee, Niinistö vastasi kuuntelijan kysymykseen.

Presidentti Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin ja keskusteli kuuntelijoiden kanssa Yle Radio 1:ssä lauantaina. Kyselytunti radioitiin suorana lähetyksenä. Toimittajana oli Sakari Kilpelä.

Toimitus valitsi kuuntelijoiden etukäteen lähettämistä kysymyksistä ne, jotka pääsevät lähetykseen. Kysyjä esitti kysymyksensä suorassa lähetyksessä presidentille. Tämän jälkeen hänellä oli mahdollisuus esittää vielä jatkokysymyksiä.

Presidentti oli tietoinen kysymysten aihealueista, mutta muuten lähetys muotoutuu keskustelun mukaan.

Yle seuraa lähetystä tässä jutussa. Voit kuunnella lähetyksen alta tai Yle Areenasta.

Lue lisää:

Puolustusministeri Antti Kaikkonen Ykkösaamussa: al-Holin kysymyksessä pitää valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huono