Hyppää sisältöön

Metsästäjiä on Suomessa 300 000, mutta luvallisia aseita 1,5 miljoonaa – Poliisihallitus: "Unohtuneilla aseilla on riski joutua rikollisille"

Esimerkiksi rikollisjärjestö United Brotherhood on hankkinut aseita asuntomurroissa.

Asuntomurtojen kautta metsästysaseita on päätynyt aiemmin esimerkiksi rikollisjengi United Brotherhoodille. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomessa on rekisteröityneisiin metsästäjiin verrattuna moninkertainen määrä luvallisia aseita. Poliisin mukaan aseiden määrä viittaa siihen, että niitä lojuu komeroissa tyhjänpanttina.

Luvallisia aseita on poliisin arvion mukaan jopa 1,5 miljoonaa. Riistanhoitomaksun maksaneita metsästäjiä oli viime vuonna puolestaan noin 303 000, kertoo Riistakeskus.

Poliisihallituksen ylitarkastajan Reima Pensalan mukaan unohtuneilla aseilla on riski päätyä rikollisiin käsiin.

– Ongelma on se, että kun aseella ei ole käyttöä, ne unohtuvat ja päätyvät helposti lailliselta omistajalta laittomaan asekauppaan. Tällä hetkellä on yksimielisyys siitä, että anastus tai kavallus on yleisin reitti laittomaan asekauppaan, Pensala sanoo STT:lle.

Pensalan mukaan yksi ratkaisu olisi se, että jatkossa aselupia myönnettäisiin vain määräaikaisina. Lupa voisi olla voimassa aina määräajan kerrallaan tai vaihtoehtoisesti aseluvan edellytyksien uudelleenarviointiin, kun luvan saanut on päässyt tiettyyn ikään.

Toinen ratkaisu olisi Pensalan mukaan maksaa omistajalle tarpeettoman aseen hävittämisestä korvaus.

Tällä hetkellä käyttämättömän aseen luovuttamisesta ei pääsääntöisesti makseta mitään. Korvauksen voi saada, jos aseesta luovuttaessa poliisi järjestää asehuutokaupan.

Metsästäjäliitto ei lämpene määräaikaisille luville

Metsästäjäliiton virkaatekevä puheenjohtaja Ilkka Mäkelä katsoo, että esimerkiksi viiden vuoden välein uusittava aselupa olisi aktiiviharrastajalle iso rasite. Sen sijaan iäkkäille luvallisille tuleva tarkastus voisi hänen mukaansa toimia.

– Se voisi olla ihan järkevää. Kun katsotaan metsästyskortin maksajia, niin kun ihminen täyttää yli 75 vuotta, monesti hän päättää samalla luopua metsästyskortista. Siinä kohtaa voisi olla jokin tsekkaus aseiden suhteen.

Aseiden luovuttamista voisi Mäkelän mielestä kaiken kaikkiaan helpottaa, ja lisäksi hän uskoo, että maksettava korvaus kannustaisi ihmisiä hoitamaan asian hyvissä ajoin.

Rikollisjärjestö UB hankkinut aseita asuntomurroista

Laittomia aseita Suomessa on Poliisihallituksen mukaan tuhansia, mutta tarkempaa arviota niiden määrästä, laadusta tai alkuperästä ei voida kertoa. Poliisihallituksen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että Länsi-Euroopassa laittomia aseita välittävät toimintaan erikoistuneet tahot.

Osa aseista päätyy keräilijöille, joiden tarkoituksena ei välttämättä ole lainkaan ampua niillä. Osa päätyy rikollisille.

– Suomessa rikollisilla ja erityisesti järjestäytyneessä rikollisuudessa liikkuvat ampuma-aseet ovat usein asunnoista anastettuja, kertoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Esimerkiksi rikollisryhmä United Brotherhoodille on päätynyt asuntomurroissa vietyjä aseita. Heinäkuun lopulla useat saivat Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa tuomion varastettujen aseiden välittämisestä UB:lle Tuusulaan.

Huhtikuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kokelasjäsenen varastettujen aseiden varastoimisesta jengin lukuun Vantaalla. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Varkauksia ja törkeitä varkauksia, joiden kohteen oli ampuma-ase, on viime vuosina ilmoitettu poliisille vuosittain noin 230. Tämän vuoden marraskuun puoliväliin mennessä ilmoituksia oli vajaat 220.

Ahon mukaan poliisi takavarikoi rikoksentekovälineinä ja kotietsintöjen yhteydessä vuosittain 350–450 asetta, joista osa on laittomia.

Lue lisää: