1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. häirintä

Niinistö huolissaan viranomaisten häirinnästä: "Pitäisi ottaa nollatoleranssi asiattomalle ahdistelulle"

Presidentti huomauttaa, että häirintä ei ole keino antaa palautetta viranomaisen tehdessä virheitä työssään.

häirintä
Presidentti Niinistö huolissaan virkamiesten häirinnästä
Presidentti Niinistö huolissaan virkamiesten häirinnästä

Presidentti Sauli Niinistö on huolissaan viranomaisiin ja julkisen sektorin työntekijöihin kohdistuvasta häiriköinnistä. Viime aikoina ilmiö on näkynyt etenkin sosiaalisessa mediassa.

– Olen ollut jo pidempään huolissani ahdistelusta ja painostuksesta, jota kohdistuu esimerkiksi lastenhoitajiin, opettajiin, terveydenhuollon henkilökuntaan, poliiseihin tai sosiaalipuolen työntekijöihin. Vähän kiihtyvään tahtiin on kuulunut, että heitä painostetaan ja ahdistellaan toimimaan työssään jollakin toisella tavalla. Minusta se on äärimmäisen vaarallinen ilmiö.

Niinistö sivusi asiaa Presidentin kyselytunnilla ja täsmensi asiaa sen jälkeen Ylen haastattelussa. Hän on ilmaissut huolensa julkisuudessa aiemminkin. Niinistö haluaa nollatoleranssin ilmiölle.

– Jos meitä palvelevat ja auttavat henkilöt päätyvät itse apua tarvitsevan tilanteeseen, syntyy paradoksi, johon yhteiskunnalla ei ole varaa. Sen vuoksi minusta pitäisi ottaa nollatoleranssi viranomaisten joutumiselle asiattoman ahdistelun kohteeksi.

"Tekeväthän hekin virheitä"

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu usein maalittamisesta. Termillä kuvataan etenkin sosiaalisessa mediassa näkyvää ilmiötä, jossa häiriköinnin ja vihakampanjan kohteeksi eli maaliksi valitaan henkilö, jota riepotellaan perusteettoman paljon ja jonka elämästä levitetään mahdollisesti myös perättömiä väitteitä.

Kritiikki on eri asia.

– Kuuluu väitteitä, että tekeväthän hekin virheitä. Niin tekevätkin, mutta siihen meillä on oikeussuojakeino käytettävissä, esimerkiksi esimiehiä tai valitusteitä. Mutta tällaisella henkilöllä, joka näitä asioita hoitaa, hänellä ei oikein konsteja ole, Niinistö sanoo.

Hän tarkoittanee, että häirintä ei ole oikea keino valittaa viranomaisen tekemistä virheistä.

Viime viikkojen aikana ulostuloja ahdistelusta on tehnyt esimerkiksi poliisi.

– Kyllä, mutta esimerkiksi terveydenhuollosta ja opetussektorilla on tällaisia tietoja kuulunut jo vuosien ajan.

Lue lisää:

Yle seurasi presidentin kyselytuntia: Niinistöltä kysyttiin heti al-Holista – "En minäkään ihan selkoa saanut, mitä kaikkea tässä on jo tapahtunut"

A-studio selvitti: virkamiehiä maalitetaan kaivamalla yksityiselämää – "Tietääkö joku, missä tämän konstaapelin lapset käyvät koulua?"

Hirttotuomiolla uhattu tuomari maalittamisesta: “Mikä on se viimeinen pisara, että asialle tehdään jotakin?”

Poliisi esittää lakimuutosta kiusaamisen ja uhkailun estämiseksi: Poliisin nimi pois virkapuvusta ja virkamerkistä

Lue seuraavaksi