1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Öljyn hinta

Venäläisennuste: Vain sota tai terrori-isku saisivat öljyn hinnan nousemaan ensi vuonna

Venäläiset asiantuntijat arvelevat, että taantumauhka painaa ensi vuonna maailmantaloutta.

Öljyn hinta
Tamanin öljysatama Mustanmeren rannalla venäjällä.
Tamanin öljysatama Mustanmeren rannalla Venäjällä.Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

Öljyn maailmanmarkkinahinta pysyy ensi vuonna tämän vuoden tasolla, eli 55 ja 65 dollarin välillä barrelilta. Näin ennustavat venäläisen uutistoimisto Tassin haastattelemat asiantuntijat.

Päättyvän vuoden aikana hinta on ollut pääsääntöisesti 60 – 65 dollaria.

Vuoden aikana on kuitenkin ollut lukuisia tapahtumia, jotka ovat olleet omiaan nostamaan öljyn hintaa, Tassin asiantuntijat sanovat.

Näitä tapahtumia ovat olleet Iranille ja Venezuelalle asetetut talouspakotteet, Venäjältä Eurooppaan öljyä tuovan Druzhba-putken sulkeminen haitallisen aineen takia ja Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehdyt lennokki-iskut. Nämä tekijät nostivat Brent-laatuisen öljyn hinnan ajoittain 75 dollarin tasolle.

Venäjän saastuneen öljyputken puhdistus kestää kuukausia

Saudi-Arabiassa drooni-iskuja merkittävän öljy-yhtiön tuotantolaitoksiin – Uutistoimistot: Öljyntuotannossa häiriöitä

Kun hinta laski, johtui se markkinoiden taantumapelosta sekä Kiinan ja Yhdysvaltain kauppakiistasta, jonka uskottiin vähentävän kansainvälistä kauppaa.

Tällä hetkellä öljymarkkinaa painaa taantumapelko, joten barrelihinnan nousu yli 70 dollarin edellyttäisi merkittäviä terrori-iskuja tai sodan syttymistä jollakin tärkeällä tuotantoalueella, asiantuntijat sanovat.

Hinnanlaskupainetta eri suunnilta

Tassin haastattelema luottoluokituslaitos Fitchin osastopäällikkö Dmitri Marintšenko sanoo, että hintaennusteissa tärkein tekijä on se, että markkinat olettavat maailmantalouden kasvun olevan ensi vuonna hidasta.

– Maailmantalouden kasvulla ja öljyn kysynnän kasvulla on hyvin tiukka yhteys, hän sanoo.

Luottoluokittaja Moody'sin apulaisjohtaja Artem Frolov muistuttaa, että öljyntuottajamaiden järjestön Opecin ulkopuoliset maat, erityisesti Yhdysvallat, ovat lisänneet tuotantoaan, mikä painaa hintoja alas.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toiminta ja tulevat presidentinvaalit aiheuttavat markkinoille epävakautta, arvioi sijoituspalveluita tarjoavan Finam-yhtiön analyytikko Sergei Drozdov.

– Trumpin vastustajat lisäävät painetta häntä kohtaan erityisesti virkasyyteasiassa, mikä voi heiluttaa markkinoita, hän ennustaa.

Jos Trump onnistuu voittamaan seuraavat presidentinvaalit, Drozdov ennustaa kauppakiistojen kärjistyvän.

– Tällä hetkellä hänen ei kannata heikentää pörssikursseja, etenkään amerikkalaisyhtiöiden. Jos hän voittaa presidentinvaalit, kaikki tulee muuttumaan, Drozdov uskoo.

Lähteet: Tass

Lue seuraavaksi