1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastokokoukset

Ilmastokokouksesta uhkaa tulla pannukakku – kokouksen lopputulema voi olla, että päästöt jatkavat kasvuaan

Maita ei ole saatu sitoutumaan laajoihin päästöleikkauksiin, tiukkoihin uusiin sääntöihin, rahoituksen laajentamiseen ja turvaamaan kaikille mahdollisuus sopeutua muuttuvaan ilmastoon.

ilmastokokoukset
Konferenssiin osallistuvien nyrkkejä ilmassa lähikuvassa YK:n ilmastokokouksen lavalla.
J.J. Guillen / EPA

Kun on tosi kyseessä, osallistujien todellinen luonne selviää.

Näin on käynyt reilusti yliajalle venyneissä YK:n Madridin ilmastoneuvotteluissa. Kunnianhimoisempia päästövähennyksiä ajavat maat yrittävät saada kokouksesta edes kirjauksia, joilla osoitetaan etenkin nuorille aitoa sitoutumista tieteen osoittamista päästöleikkaustarpeista.

Kokouksen puheenjohtajamaa Chilen ajamat linjaukset saavat tukea etenkin EU:lta, Norjalta, Kolumbialta ja lukuisilta muilta kehittyviltä tai kehitysmailta.

Vastassa on Brasilian lisäksi Intia ja vanhoihin ilmastokokousasemiin palannut Kiina. Myös Saudi-Arabia ja päästöleikkauksia hakevasta Pariisin sopimuksesta ulos matkalla oleva USA on vaikeuttanut neuvotteluja.

Vaikeita neuvottelukysymyksiä on vielä useita. Päästöleikkausten kannalta tärkeimmät ovat sopimuksessa mukana olevien maiden sitoutuminen edes ensi vuonna nykyisten toimenpiteiden tiukentamiseen ilmastokriisin takia. Kokouksen päätöslauselmaesityksessä ei erikseen tuoda painokkaasti esille kaikkien maiden tarvetta tiukentaa kansallisia velvoittavia sitoumuksia päästöleikkeuksista.

Toisen keskeisen kysymyksen eli niin sanottujen Pariisin sopimuksen päästökauppamarkkinoita säätelevien pykälien osalta tilanne on pahasti auki.

Päästökaupan riskit jäämässä ilman sopua

Molempien keskeisten kysymysten kohdalla maiden välillä menee syvä juopa eteenpäin pyrkivien ja niiden maiden välillä, jotka haluavat pysytellä enintään nykytasossa. Mailta on vaadittu lukuisia kertoja kokouksessa ja sen ulkopuolella tiukempaa otetta päästövähennyksiin.

Madridista odotettiin ratkaisua etenkin päästökaupan sääntöihin. Säännöt eivät kokouksen tämän hetkisen tilanteen mukaan ole turvaamassa sitä, että ne johtavat päästöjen vähentämiseen.

Muun muassa Brasilialle, Australialle ja Intialle ollaan mahdollisesti esittämässä ratkaisua, jossa he saavat käyttää heillä jo olevia päästöoikeuksia osittain lähivuosien aikana. Muut esillä olevat esitykset ovat tältä osin vielä huonompia päästövähennysten kannalta.

Lisäksi päästömarkkinoilla on edelleen Brasilian, mutta myös muiden maiden kannattama kaksoislaskutuksen mahdollisuus. Mahdollisuuden takia päästökauppa ei ole johtamassa tarvittaviin vähennyksiin, kun sekä myyjä että ostaja kuittaavat vähennykset.

Sääntöjen on ollut tarkoitus nopeuttaa päästöjen vähentämistä, mutta Madridin mahdolliset päätökset ovat johtamassa myös siihen, että markkinat eivät ilman vedenpitäviä sääntöjä kehity.

Lisäksi säännöt ovat sallimassa sen, että vanhoja oikeuksia käyttävät maat mitätöivät päästöillään muiden maiden vähennyksiä. Lopputuloksena voi olla se, että kokonaispäästöt vain jatkavat reipasta kasvuaan.

Ihmiset osoittivat mieltään ilmaston suojelemisen puolesta YK:n ilmastokokouksen COP25 yhteydessä Madridissa 13. joulukuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään ilmaston suojelemisen puolesta YK:n ilmastokokouksen COP25 yhteydessä Madridissa 13. joulukuuta. Pierre-Philippe Marcou / AFP

Maat eivät innostuneet tiukentamaan ilmastositoumuksia

Madridissa odotettiin lukuisten maiden, etenkin isojen saastuttajien ilmoittavan uusista ilmastotavoitteistaan. Ilmoituksia tai lupauksia niistä ei ole juuri (siirryt toiseen palveluun) saatu. Tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemisestä kestävälle 1,5 asteen tasolle ovat jäämässä ensi vuoden loppupuolelle Glasgowin ilmastokokoukseen.

Ilmastokokousta ennen pidetään myös tämän vuoden tapaan syksyllä YK:n yleiskokous, jonne odotetaan muun muassa EU:n valmista ilmoitusta tiukennuksista.

Madridissa hiotaan vielä kokouksen kirjauksia siitä, miten osapuolia voidaan sitoa ensi vuoteen ja tiukentamaan päästötavoitteita.

Päästöt pitäisi saada nopeasti laskuun ja tippumaan noin puoleen nykyisistä maiden lupauksista. Samoissa kirjauksissa pitäisi muun muassa korostaa Pariisin sopimuksen henkeä siitä, että ilmastonmuutos koskee kaikkia ja ketään ei pitäisi unohtaa, kun toimia tehdään. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että sosiaalisia- ja oikeuskysymyksiä ei turvata Madridissa.

Ryhmäkuva Yk:n ilmastokokouksesta Madridissa 14. joulukuuta.
EU:n viherryttämisohejelmasta vastaava Frans Timmermans esiintyi Madridin ilmastokokouksessa muiden kunninhimoista ilmastopolitiikkaa ajavien maiden kanssa.Kari Ikävalko / Yle

Rahoituskysymykset lykkääntyvät

Kolmas keskeinen Madridissa neuvoteltu asia on ollut ilmastorahoitus ja etenkin saarivaltioiden olemassa oloa uhkaavien lämpenemisvaikutusten vahinkojen korvaaminen. Saarivaltiot ja monet muut muutoksen kouriin selvimmin joutuneet ovat vaatineet erillistä korvausrahaa. Myös näissä tulokset ovat jäämässä lähes olemattomiksi.

Monet kehittyvät maat, kuten esimerkiksi Egypti ja Iran ovat korostaneet sitä, että ilmastonmuutos vaatii paljon rahaa ja teknistä tukea sopeutua muutokseen.

Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukian mukaan Madridissa voidaan päätyä vielä pääkohtien osalta siirtämään asiat seuraavaan kokoukseen.

– Riskit kasvavat, mitä pidemmälle iltaan mennään. Ei olla enää kauhean kaukana, mihin Kööpenhaminan ilmastokokouksessa päädyttiin.

Kymmenen vuotta sitten Kööpenhaminan kokoukseen tultiin suurvaltajohtaja myöten ratkaisemaan ilmastonmuutosta, mutta tuloksena oli pannukakku. Myös Madridissa voidaan päätyä vain yleiskirjauksiin siitä, mitä jatkossa pitää tehdä.

Yli vuorokouden yliajalle menneen kokouksen arvellaan jatkuvan vielä useita tunteja, mahdollisesti sunnuntain puolelle.

Lue myös:

Rahaministerit ensimmäistä kertaa ilmastoneuvotteluissa – Onnistunut muutos voi maailmankuulun tutkijan mukaan olla erittäin houkutteleva

Ilmastosovun keskeiset palat heikolla pohjalla: hiilisäännöissä iso riski epäonnistua samalla kun teollisuusmaat pihtaavat leikkauksia

Puolan ilmastoneuvottelut ajautuivat loppumetreillä hankaluuksiin – Brasilialla omat vaatimukset

5 asiaa, jotka maailman merkittävimmästä ilmastoraportista pitää tietää – ilmastoprofessori: "Olen paatunut ja kokenut, mutta silti järkyttynyt"

Lue seuraavaksi