1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nato

HS: Valtaosa suomalaisista vastustaa yhä Nato-jäsenyyttä

Kokoomuksen ja perusuomalaisten kannattajat ovat Nato-myönteisimpiä.

Nato
Kenraali Robert B. Neller tarkkailee Marinesin osallistumista Trident Juncture 18: een USS Iwo Jimassa 31. lokakuuta 2018.
Kuvassa on meneillään Nato-johtoinen Trident Juncture 18 -harjoitus Norjassa viime vuonna, jossa Suomikin oli mukana.David Wa / AOP

Yli puolet suomalaisista suhtautuu yhä kielteisesti Nato-jäsenyyteen, käy ilmi Helsingin Sanomien gallupista. (siirryt toiseen palveluun)

56 prosenttia kyselyn vastaajista ei halua Suomen liittyvän Natoon. 20 prosenttia on jäsenyyden kannalla. 24 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa kantaansa.

Myöskin puolueiden kohdalla enemmistö on Nato-jäsenyyttä vastaan. Ainoastaan kokoomus on poikkeus: puolueen kannattajista 44 prosenttia kannattaa Natoa ja 27 vastustaa, loput eivät osaa sanoa.

Perusuomalaisten kannattajista 29 prosenttia on Naton kannalla. Sdp:n kannattajista 20 prosenttia toivoo Suomen liittymistä sotilasliittoon. Keskustalaisista 13 prosenttia, vihreistä 12 prosenttia ja vasemmistoliitosta viisi prosenttia on Nato-myönteisiä.

Kyselystä käy kuitenkin ilmi, että Nato-jäsenyyttä kannattavien osuus kasvaisi, jos myös Ruotsi hakeutuisi sotilasliittoon. Tässä tilanteessa reilu kolmasosa vastaajista on sitä mieltä, että tällöin Suomenkin olisi pyrittävä Naton jäseneksi. 46 prosenttia vastaajista vastustaa jäsenyyttä kuitenkin myös silloin, jos Ruotsi hakisi sotilasliiton jäsenyyttä.

Mielipidemittauksen toteutti Kantar TNS 20.-29.11.2019. Kyselyyn haastateltiin noin tuhatta suomalaista. Virhemarginaali on suurimmillaan noin 3,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Lue myös:

HS: Suomalaisilta yhä selvä ei Nato-jäsenyydelle (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi