1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastokokoukset

Ympäristöministeri Mikkonen Madridin kompromissista: "Näin suurta kuilua ei ole koskaan ollut neuvottelusalien ja ilmastokeskustelun välillä"

USA:n luopuminen Pariisin ilmastosopimuksesta hämmensi kokousvaltioiden sitoutumista entisestään, arvioi Krista Mikkonen.

ilmastokokoukset
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen  Madridin ilmastokokouksessa
Madridin jälkeen vuosi 2020 on kriittinen, sanoo Krista Mikkonen: "Jokaisen on katsottava peiliin ja pohdittava, miten voimme palauttaa uskon tähän prosessiin".Antti Lähteenmäki / Yle

Madridin ilmastokokouksen laihaksi kompromissiksi kuvailtu tulos on ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan pettymys niin ilmastonmuutoksen torjumisen, kuin EU:n neuvottelutavoitteiden etenemisen näkökulmasta.

– Tästä kokouksesta odotettiin vahvaa viestiä, että ensi vuonna jokainen maa on valmis tekemään enemmän: kiristämään päästötavoitteitaan, näyttämään kunnianhimoa, Mikkonen sanoi Ylelle juuri ennen kokouksen päättymistä.

Tätä kunnianhimoa ei kokouksesta löytynyt.

– Siksi pettymys on myös EU:n näkökulmasta suuri, Mikkonen lisää.

Maratonkokouksen viimeisiä päiviä leimasi Mikkosen mukaan epäluottamuksen ilmapiiri. Hän kuvailee puheenjohtajamaa Chilen otteita ja toimia kokouksen ja prosessin vetäjänä epävarmoiksi.

– Koskaan aikaisemmin neuvottelusaleissa ja niiden ulkopuolella käytävän ilmastokeskustelun välillä ei ole ollut näin suurta kuilua, Mikkonen tiedotti kokouksen päätyttyä.

Mikkonen: USA:n irtiotto heikensi muiden sitoutumista

EU:n ja Suomen tärkeimpänä tavoitteena oli sopia kansainvälisten markkinamekanismien hyödyntämisen säännöistä ensi vuoden alusta alkaen. Nyt näitä sääntöjä ei ole.

Neuvottelujen vaikeus oli Mikkosen mukaan odotettavissa. Brasilia on ollut jyrkkä mekanismisääntöjä koskevissa kannoissaan.

– On vahvoja maita, kuten Brasilia, joka tuntuu viisveisaavan kansainvälisestä yhteistyöstä.

Epäluottamusta toi Mikkosen mukaan osaltaan myös Yhdysvaltojen ilmoitus irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta. Ilmassa oli kysymys siitä, miksi muut maat toimisivat jos eivät muutkaan, esimerkiksi USA.

– Tilanne oli aika sekava. Se että USA on ilmoittanut jättävänsä Pariisin sopimuksen, aiheutti selvästi hämmennystä muiden isojen toimijoiden kesken. Ennenhän Kiina ja USA ovat yhtä matkaa kulkeneet ja halunneet tehdä päästövähennyksiä, sanoo Mikkonen.

Neuvottelut jatkuvat ensi vuonna.

Lue lisää:

Madridin ilmastokokous päättyi laihoin tuloksin

Ilmastokokouksesta uhkaa tulla pannukakku – kokouksen lopputulema voi olla, että päästöt jatkavat kasvuaan

Lue seuraavaksi