Britannian työväenpuolue pyysi anteeksi vaalitappiota ja alkoi etsiä uutta johtajaa – Boris Johnson kiirehtii brexitiä

Britannian EU-eron varmistava lainsäädäntö yritetään saada uuden parlamentin hyväksyttäväksi vielä ennen joulua.

Britannian politiikka
Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn median piirittämänä lähtiessään kotoaan tappion jälkeen 13. joulukuuta.
Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn median piirittämänä lähtiessään kotoaan Lontoossa vaalitappion jälkeen 13. joulukuuta. Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian työväenpuolueen johtajat ovat viikonlopun aikana pyytäneet anteeksi kannattajiltaan heikosti sujuneita vaaleja.

Puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on ollut yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) ja myös kirjoittanut Observer (siirryt toiseen palveluun)- ja Sunday Mirror (siirryt toiseen palveluun) lehtiin kirjeen. Hän sanoo vaalitappion olleen "ankara isku jokaiselle, joka olisi halunnut muutosta tähän maahan".

Corbyn sanoo kantavansa vastuun vaalituloksesta, vaikkakin hän on ylpeä puolueen kampanjasta. Hän on aiemmin ilmoittanut vetäytyvänsä puheenjohtajan tehtävästä.

Työväenpuolueen kannatusprosentti jäi 32:een, eli puolue menetti kahdeksan prosenttiyksikköä kannatuksestaan. Tämän seurauksena puolueen parlamenttiedustajien määrä putosi 59:llä.

Konservatiivien kannatusprosentti nousi vain yhdellä, mutta vaalijärjestelmän ansiosta sen edustajanpaikat lisääntyivät peräti 47:llä ja puolue nousi ehdottomaan enemmistöön parlamentissa.

Katso vaalitulos BBC:n sivuilta tästä (siirryt toiseen palveluun):

Työväenpuolue riitelee ja etsii uutta johtajaa

Työväenpuolue on pahasti hajallaan Corbynin heikon johtajuuden ja ristiriitaisen brexit-kannan takia. Huomattava osa sen kannattajista vastusti brexitiä, mutta Corbynin uskottiin kannattavan sitä, samoin kuin suuri osa pienten paikkakuntien Labour-aktiiveista.

Puolueen riitaa ilmentää paikkansa menettäneen kansanedustajan Caroline Flintin lausunto brexitiä vastustaneesta kansanedustaja Emily Thornberrystä.

Flint sanoo Thornberryn lausahtaneen brexitiä kannattavasta vaalipiiristä kotoisin olevalle edustajakollegalleen: "Onneksi minun vaalipiirini ihmiset eivät ole yhtä typeriä kuin sinun."

Thornberry kiistää jyrkästi sanoneensa mitään tuonkaltaistakaan.

Puolueen hallitus on aloittamassa valmisteluja uuden puheenjohtajan valitsemiseksi. Vaihdoksen uskotaan tapahtuvan 8 - 10 viikon kuluttua.

Kansanedustaja Lisa Nandy on ensimmäisenä ilmoittanut harkitsevansa vakavasti ehdolle asettumista. Hänen uskotaan saavan useita kilpailijoita.

Lisa Nandy
Työväenpuolueen kansanedustaja Lisa Nandy Jonathan Hordle / AOP

BBC:n haastattelussa Nandylla oli jo paljon ideoita puolueen uudistamiseksi. Hän esimerkiksi siirtäisi puolueen päämajan pois Lontoosta, jotta maakuntien ajatukset tulisivat paremmin otetuiksi huomioon.

Brexit heti käsittelyyn

Britannian uuden parlamentin toiminta käynnistyy heti alkavalla viikolla.

Ensiksi kansanedustajien on valittava parlamnentille uusi puhemies. Siinä tehtävässä jatkanee legendaarisen John Bercowin paikan syksyllä ottanut Sir Lindsay Hoyle.

Tiistaina tapahtuvan puhemiehen valinnan jälkeen alkavat kansanedustajien valatilaisuudet. He joko vannovat uskollisuutta Britannian kruunulle tai vaihtoehtoisesti antavat juhlallisen vakuutuksen.

Torstaina on ensimmäinen mahdollinen päivä, jolloin parlamentin toiminta voi varsinaisesti alkaa. Kuningatar Elisabet avaa valtiopäivät pitämällä ministerien hänelle laatiman avajaispuheen.

Seuraavina päivinä parlamentti keskustelee kuningattaren puheen sisällöstä, jonka hyväksymisestä lopulta äänestetään. Puhe saanee hyväksynnän. Edellisen kerran se on hylätty vuonna 1924.

BBC:n mukaan on mahdollista, että pääministeri Boris Johnson tuo jo perjantaina EU-erosopimuksen parlamentin käsittelyyn. Hän on sanonut, että aloittaa brexit-sopimuksen hyväksymismenettelyn käsittelyn jo ennen joulua.

Lähteet: AP