Sauli Niinistö otti kantaa al-Holin tilanteeseen: Lapsia tulee auttaa, äiteihin sama velvoite ei välttämättä ulotu

Aiemmin presidentti on ollut pidättäytyväinen aiheen suhteen.

al-Holin leiri
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin ja keskusteli kuuntelijoiden kanssa Yle Radio 1:ssä 14. joulukuuta.
Presidentti Sauli Niinistö sai vastata al-Holia koskevaan kysymykseen myös kyselytunnilla lauantaina Yle Radio 1:ssä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten tilannetta tasavallan presidentin verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Niinistön mukaan kokonaiskuva lienee tällä hetkellä aika selvä: lapsia Suomen tulee auttaa.

– Oikeudellisesta velvoitteesta on näköjään esitetty eriäviä näkemyksiä, mutta yhtä kaikki; moraalinen velvollisuus on ilmiselvä, hän kirjoittaa.

Sama velvoite ei presidentin mukaan ulotu äiteihin, vaikka Suomen kansalaisina heillä on oikeus konsulipalveluihin.

– Ongelma tulee, jos lapsen auttaminen estyy siksi, että tosiasialliseksi ehdoksi tulee äidin sisällyttäminen samaan apuun. Linjaus tästä on keskeinen, niin hallituksen päätöksessä kuin välikysymyksessä.

Niinistön mukaan hallitus tekee linjauksen asiasta lähipäivinä

Niinistö kertoo kommentoivansa asiaa, koska häneltä on kaivattu siihen kannanottoja. Presidentin mukaan syy siihen, miksei hän ole asettunut tukemaan hallituksen al-Hol-linjausta, on yksinkertaisen selvä:

– Linjausta ei ole, sen hallitus tekee vasta lähipäivinä.

Niinistön mukaan hallitus on selvästi ryhtynyt pohtimaan asiaa sen vaatimalla tavalla. Hän kertoo keskustelleensa sekä entisen pääministerin Antti Rinteen (sd.) että pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa.

Niinistö toteaa, että muut Pohjoismaat ovat toistaiseksi tehneet enemmän kuin Suomi, esimerkiksi noutamalla orpoja ja sairaan lapsen pois leiriltä.

– Mutta samalla niistä on kuultu tiukkoja vastustavia kantoja muiden leirillä olevien auttamisesta.

Niinistö muistuttaa, että monien Pohjoismaiden turvallisuutta lisäävät lait ovat hyvin tiukkoja.

– Suomi ei saa päätyä tilanteeseen, jossa turvallisuusriskien kohtelu on lievempää ja lainsäädäntömme väljempää kuin verrokkimaissa, Niinistö kirjoittaa.

– Turvallisuuskysymys on syytä selvittää perin pohjin ja riippumatta siitä, miten nyt esillä oleva tilanne ratkeaa. Olemmekin pääministeri Marinin kanssa sopineet yhteistoimista jatkossa.