Viron sisäministeri tarkentaa lausuntojaan Suomen pääministeristä – "Eivät edusta Viron hallituksen näkökantaa"

Viron sisäministeri aiheutti kohun toteamalla radiohaastatelussa muun muassa, että "myyjätytöstä on tullut pääministeri."

Sanna Marin
Sanna Marin
Viron sisäministeri on arvostellut rajusti Suomen uutta hallitusta ja nuorta pääministeri Sanna Marinia (sd.).Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Viron oikeistopopulistista Ekre-puoluetta edustava sisäministeri Mart Helme on tarkentanut Suomen pääministeri Sanna Marinia (sd.) koskevia lausuntojaan, kertovat virolaisviestimet.

Helme kohahdutti sunnuntaina radiohaastattelussa, kun hän kyseenalaisti Marinin ja Suomen hallituksen pätevyyden. Helme sanoi muun muassa, että myyjätytöstä on tullut pääministeri. Marin on kertonut työskennelleensä nuoruudessaan tavaratalossa myyjänä.

Radiohaastattelun jälkeen ministeri Helme sanoi, että hänen lausuntonsa eivät edusta Viron hallituksen näkökantaa vaan hänen omiaan ja Ekre-puolueen näkemyksiä.

Helme kirjoittaa sunnuntai-iltana medialle lähetyssä tiedotteessa, että hänen lausuntonsa eivät edusta Viron hallituksen näkökantaa vaan hänen omiaan ja Ekre-puolueen näkemyksiä.

– En missään nimessä kyseenlaista Suomen ja Viron välistä hyvää yhteistyötä ja ystävyyttä. Olemme heimoveljiä ja sellaisina pysymme. Poliitikkojen väliset erimielisyydet eivät millään tavalla vaikuta lämpimiin tunteisiimme suomalaisia kohtaan, Helme kirjoittaa.

Helmen tiedotteesta kertoivat muun muassa yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun) sekä Öhtuleht (siirryt toiseen palveluun)- ja Postimees (siirryt toiseen palveluun)-lehdet.

Oikeistopopulistisen Ekre-puolueen puheenjohtaja Mart Helme.
Oikeistopopulistisen Ekre-puolueen puheenjohtaja Mart Helme.Raul Mee / Lehtikuva

Marin: ”Ilman duunareita ei Suomi selviäisi”

Pääministeri Marin vastasi sunnuntai-iltana epäsuorasti Helmen arvosteluun.

Marin totesi Twitterissä julkaisemassaan viestissä olevansa tavattoman ylpeä Suomesta.

– Ilman duunareita ei Suomi selviäisi. Arvostan jokaisen työntekijän, ammatinharjoittajan ja yrittäjän työtä korkealle, tviittasi pääministeri.

Viron pääministeri Jüri Ratas arvosteli eilen epäsuorasti Helmeä Facebookissa muistuttaen, että Suomi on Viron läheinen liittolainen ja ystävä.

– Minulla oli henkilökohtaisesti erittäin hyvä yhteistyö kahden edellisen Suomen pääministerin kanssa ja minulla oli erittäin myönteisiä ensimmäisiä yhteyksiä heidän uuden hallituksensa päällikköön, Ratas kirjoitti.

– Odotan kaikkien Viron hallituksen jäsenten mielekästä ja kunnioittavaa yhteistyötä suomalaisten kollegoidemme kanssa, Viron keskustapuoluetta edustava pääministeri jatkoi.

Myös Viron entinen pääminiseri Taavi Rõivas on kommentoinut asiaa Twitterissä.

– Suokaa anteeksi, hyvät ystävät, Rõivas kirjoittaa tviitissään.

Europarlamentaarikko ja Viron entinen ulkoministeri Urmas Paet puolestaan sanoi Twitterissä Helmen vahingoittaneen vakavasti Viron suhteita yhteen Viron lähimmistä ystävistä .

– On häpeä, että hallitus käyttäytyy tällä tavalla Suomea kohtaan. Sisäministeri on vapautettava nopeasti, reformipuoluetta edustava Paet kirjoittaa.

Sisäministeri Helme on oikeistopopulistisen konservatiivisen kansanpuolueen Ekren puheenjohtaja.

Lue myös:

Viron sisäministeri haukkuu Sanna Marinin – "Kassatytöstä on tullut pääministeri"