Uudenmaankatu poikki jopa päiviä putkirikon vuoksi – asfaltti saattaa pettää alta, lämmöntoimitus normalisoituu vähitellen Helsingissä

Lämmöntuotannossa oli ongelmia koko Helsingin alueella putkirikon vuoksi.

Helsinki
vettä Uudenmaankadulla.
Uudenmaankadulla meni kaukolämpöputki rikki maanantainvastaisena yönä. Video: Ari Huomolin / Yle

Helsingin Punavuoressa Uudenmaankadulla sattui maanantaita vasten yöllä suuri kaukolämpöputken vuoto. Hajonneesta kaukolämpöputkesta pulppusi tulikuumaa vettä Uudenmaankadulle.

Vuodosta saatiin ensimmäiset tiedotteet kello kolme aamulla, ja se saatiin loppumaan aamuviiden aikaan. Noin vartin yli kahdeksan energiayhtiö Helen kertoi Twitterissä, että lämmöntuotanto normalisoituu vähitellen ja se saadaan kuntoon aamupäivän aikana. Helen tiedotti myös, että Uudenmaankadulla ja lähikortteleissa häiriötilanne jatkuu pidempään, kunnes vuotokohta on saatu kokonaan korjattua.

Pelastuslaitoksen mukaan useamman talon kellariin pääsi valumaan kaukolämpövettä, mutta isommilta vahingoilta vältyttiin. Pelastuslaitos joutui pumppaamaan vettä joistain kellareista. Pumppaustyöt jatkuvat edelleen.

– Vettä on päässyt lähirakennuksien kellareihin ja tihkuttaa siellä sitten katosta läpi, kertoo Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jari Lempinen.

Uudenmaankadulla vesivanhinko
Uudenmaankadulla korjattiin yöllä tapahtunutta vesivahinkoa.

Vesi teki montun Uudenmaankatuun

Päivystävä palomestari Jari Lempinen ei tiedä kuinka paljon vettä tuli tielle. Lempinen kuitenkin kuvailee, että vesi on tehnyt Uudenmaankatuun montun.

– Sumu oli melkoinen Uudenmaankadulla ja Annankadulla ja Iso-Robertinkadulla, kun saavuimme paikalle, Lempinen kuvailee.

– Kyllä täällä aikamoinen koski oli täällä Uudenmaan- ja Annankaduilla, ennen kuin saimme veden tyrehdytettyä.

Kellaritiloihin tulee isot kosteusvauriot.

– Kyllä tässä menee useampi viikko, kun joudutaan kuivaamaan tiloja.

Uudenmaankatu.
Uudenmaankatua korjattiin aamulla. Kalle Suomi / Yle.

"Asfaltti saattaa pettää jalkojen alta"

Tällä hetkellä Uudenmaankatu on palomestari Lempisen mukaan vaarallinen alue, koska ei tiedetä miten vesi on syövyttänyt maata asfaltin alta.

– Asfaltin alta perusmaa on varmaankin kadonnut veden mukana. Siinä ei uskalla kävellä eikä ajaa autolla. Asfaltti voi pettää, Lempinen sanoo.

Uudenmaankatu Fredrikinkadulta Yrjönkadulle tulee olemaan suljettuna ainakin pari päivää. Lempisen mukaan katu joudutaan avaamaan auki.

Pelastuslaitos varoitti alueella asuvia tai liikkuvia varomaan kuumaa vettä kaduilla ja kiinteistöissä.

Kaukolämpöputken repeämisen syytä ei tiedetä.

Hajonneesta kaukolämpöputkesta pulppusi tulikuumaa vettä Uudenmaankadulle maanantain vastaisena yönä
Hajonneesta kaukolämpöputkesta pulppusi tulikuumaa vettä Uudenmaankadulle maanantain vastaisena yönä.Markku Ulander / Lehtikuva