Hyppää sisältöön

Erikoiset jääilmiöt jatkuvat Perämerellä: jääpallomeri syntyi jälleen

Lohtajan Ohtakarissa kellui sunnuntaina sadoittain jääpalloja. Ensimmäistä kertaa sellaisia nähtiin viime talvena.

Jääpallot ilmaantuivat Ohtakarin poukamaan sunnuntaina. Maanantaiaamuna ne vielä näkyivät, mutta jo aamupäivällä ne olivat kulkeutuneet ulapalle tai kasautuneet rantaan penkereeksi. Kuva: Juha Salo

Lohtajalainen Juha Salo sattui onnekkaasti paikalle sunnuntaina, kun Ohtakarin rannassa Kokkolan pohjoispuolella velloi taas jääpallomeri. Vastaava ilmiö nähtiin myös viime vuoden tammikuussa.

Tammikuussa rannassa kellui palloja, joista suurimmat olivat läpimitaltaan jopa lähes metrin mittaisia.

Tämänkertaiset pallot olivat selvästi pienempiä, kertoo Salo, joka ikuisti myös edelliset pallot.

– Suurimmat olivat ehkä pään kokoisia. Paljon oli appelsiinin, pesäpallon ja kananmunan kokoisia, kuvaa Salo.

Salo ja myös Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Patrick Eriksson arvioivat tammikuussa, että pallot ovat syntyneet, kun aallokko on liikuttanut pieniä kiviä pohjaa pitkin ja ne ovat alkaneet kerätä ympärilleen jäätä.

Toinen vaihtoehto on, että pintaan on muodostunut kelluvia jääkokkareita. ja ne ovat keränneet hiljalleen jäätä kunnes ovat kasvaneet niin isoiksi, että pyörivät pohjaa pitkin. Kyse voi olla myös näiden kahden syntytavan yhdistelmästä.

Ensimmäisen vaihtoehdon puolesta puhuu kuitenkin pallojen tasainen koko.

Pistosahalla selvyyttä

Viime talvena suuret jääpallot jäivät kuvaajan ulottumattomiin, mutta tällä kertaa Juha Salo ei tyytynyt spekuloimaan. Hän pelasti muutaman jääpallon pakastimeen.

Salo halusi selvittää, mitä jääpallon sisällä on, joten tänään maanantaina hän halkaisi yhden niistä. 20-25 -senttisen pallon halkaisemiseen tarvittiin pistosahaa.

– Aika kova homma se oli. Pallo oli umpijäätä ja yön yli pakasteessa ollessaan se oli vielä ehkä vähän kovettunutkin, Salo sanoo.

Jääpallon sisällä oli jäähän tarttuneena vähän hiekkaa. Ei siis mitään erikoista, Salo sanoo.

Olen ajatellut, jos niihin poraisi reikiä ja tekisi niistä uniikkeja jäälyhtyjä.

Juha Salo

Pallon sisältö ei Saloa yllättänyt. Oikeastaan tätä hän odottikin. Sisällön myötä voi arvailla taas vähän lisää myös jääpallojen syntymisestä.

– Viimeksi talvella aprikoitiin, olisiko siinä ollut siemen tai kivi, jonka ympärille pallo alkaa kehittyä. Mutta ilmeisesti joku jäänpalanen on vaan alkanut kerätä jäätä ympärilleen siinä rannalla rullatessaan.

Salon pakasteessa on vielä jääpalloja. Niille pitäisi keksiä nyt mukavaa käyttöä.

– Olen ajatellut, jos niihin poraisi reikiä ja tekisi niistä uniikkeja jäälyhtyjä.

Jääilmiöitä ennenkin

Kananmunien kaltaisia jääpalloja kertyi taannoin myös Hailuotoon. Sikäläiselle harrastakuvaajalle ilmiö oli uusi, vaikka hän on asunut rannikolla 25 vuotta.

Vedenalaisvalokuvaaja Teemu Lakka Vääksystä puolestaan on seurannut pallojen muodostumista jo useana talvena lähivesistöissään.

Pallomeri ei ole takavuosien ainoa erikoinen ilmiö. Keväällä 2017 tuhannet ihmiset ajoivat merenrantaan ihastelemaan useiden metrien korkuisia jääröykkiöitä, jotka ilmestyivät ilmeisesti yhdessä yössä.

Sellaiset eivät jääasiantuntija Erikssonin mukaan kuitenkaan ole tavattomia, vaan esimerkiksi Hailuodon länsirannalla yleisiäkin. Röykkiöitä nähtiin ainakin Kokkolan pohjoispuolella muun muassa Lohtajan Ohtakarissa, Marinkaisissa sekä vielä pohjoisempana Himangalla ja Kalajoella.

Saariston sisällä ne kuitenkin ovat harvinaisempia.

Lue seuraavaksi:

.
.