Hyppää sisältöön

Oulussa palstaviljelyalue saa siirtyä Kalevala-aiheisen huvipuiston alta – KHO:n mukaan kiistelty huvipuistokaava voidaan toteuttaa

Huvipuiston rakentamiselle Oulun Nallikariin ei korkeimman hallinto-oikeuden mielestä ole estettä.

Havainnekuva Hietasaaren kaupunkiviljelyalueen kaavaselosteesta. Kuva: Oulun kaupunki

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Oulun Nallikarin sekä Hietasaaren alueen uutta palstaviljelyalueen asemakaavaa koskevan valituslupahakemuksen.

Kiistaa aiheuttaneissa kaavoissa alueelle on suunniteltu muun muassa paikkaa huvipuistolle sekä uusia liikunta- ja matkailukohteita.

Palstaviljelyalueen kaavassa puolestaan nykyiset palstat kootaan yhteen ja ne siirretään suunnitellun Kalevala-aiheisen huvipuiston alta uudelle alueelle.

Kaavasta pitkä kiista

Valittajien mielestä uusi kaava muuttaa Hietasaaren luonnonoloja ja tuo alueelle huomattavasti lisää liikennettä. Uusia kaavasuunnitelmia vastustamaan perustettu Hietasaari-liike keräsi kolmisen vuotta sitten kansalaisadressin, jossa vastustettiin kaupungin suunnitelmia. Mukana adressissa oli 20 yhdistystä ja kaupunginvaltuustolle luovutetussa adressissa oli 1 600 nimeä.

Korkeimman hallinto-oikeuden mielestä valitushakemuksessa ei kuitenkaan ole esitetty riittäviä perusteita asian ottamiseksi korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn. Näin kaava voidaan hyväksyä. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on jo aiemmin hylännyt kaavasta tehdyt valitukset.