Työryhmä: Kriisikunta Honkajoki liitettävä isompaan kuntaan

Satakunnassa sijaitseva Honkajoki ei valtiovarainministeriön työryhmän mukaan pysty jatkamaan itsenäisenä vaan se pitäisi liittää toiseen kuntaan jo vuoden 2021 alusta.

Honkajoki
Kyltti, jossa lukeen kunnanvirasto, Honkajoella.
Honkajoella menee taloudellisesti huonosti.Päivi Meritähti / Yle

Valtiovarainministeriön työryhmä esittää erityisen kuntajakoselvityksen tekemistä satakuntalaisen Honkajoen kunnan liittämisestä isompaan kuntaan.

Taustalla on Honkajoen heikko taloustilanne. Kriisikuntien listalle jo aiemmin joutunut Honkajoki ei ole onnistunut tasapainottamaan talouttaan.

Liitos jo 2021?

Vuonna 2014 tehdyssä talouden tasapainottamissuunnitelmassa Honkajoki tähtäsi vuoden 2018 kuntaveron tuotossa 5,16 miljoonaan euroon. Toteutunut kuntavero oli 3,95 miljoonaa euroa.

Ministeriön työryhmän mukaan Honkajoen kunnalla ei ole riittävästi "taloudellisiin tosiasioihin perustuvia edellytyksiä" palvelujen järjestämiseen ja turvaamiseen kuntalaisille.

Erityinen kuntajakoselvitys voi johtaa Honkajoen nopeaan pakkoliitokseen isompaan kuntaan, käytännössä Pohjois-Satakunnan keskukseen Kankaanpäähän.

Kankaanpää ja Honkajoki selvittävät jo vapaaehtoista kuntaliitosta. Valtiovarainministeriö hoputtaa kuitenkin aikataulua, sillä työryhmän mielestä kuntaliitos pitäisi tehdä jo vuoden 2021 alussa. Muut alueen kunnat eivät ole vapaaehtoisen kuntaliitoksen selvittämisestä innostuneet.

Liitos vapaaehtoisesti tai pakolla

Honkajoen kunta on vastustanut erityistä kuntajakoselvitystä. Sen mielestä kunnan talous tasapainottuu vuonna 2023. Toiveen taustalla on muun muassa usko uuden, suuren tuulivoimalapuiston perustamisesta kunnan alueelle.

Honkajoen kunnanvaltuuston on otettava kantaa esitykseen erityisestä kuntajakoselvityksestä 17.1.2020 mennessä. Valtiovarainministeriö päättää sen jälkeen erityisen kuntajakoselvityksen tarpeellisuudesta.

Jos selvityksessä ehdotetaan kuntaliitosta ja siinä mainitut kunnat vastustavat liitosta, valtioneuvosto voi tehdä kuntien pakkoliitoksen.

Pohjois-Satakunnassa sijaitseva Lavian kunta liitettiin Porin kaupunkiin pakkopäätöksellä vuoden 2015 alusta. Tuolloin molemmat kunnat vastustivat liitosta. Tarvasjoki puolestaan liitettiin samana vuonna Lietoon Liedon vastustuksesta huolimatta.

Uutisesta voi keskustella 16.12.2019 klo 22 saakka.