Hyppää sisältöön

Intia kuohuu muslimivastaisena pidetyn kansalaisuuslain takia – ainakin kuusi kuollut protesteissa

Lain tarkoituksena on tarjota kansalaisuus naapurimaista ennen vuotta 2015 tulleille uskonnollisille vähemmistöille.

Mielenosoittaja vastusti uutta kansalaisuuslakia Bangaloressa, Intiassa 14. joulukuuta. Kuva: Jagadeesh NV / EPA

Intiassa ainakin kuusi ihmistä on kuollut uutta kansalaisuuslakia vastustavissa protesteissa maan koillisosassa. Myös pääkaupunki New Delhissä vastustettu kiihkeästi lakia, jota pidetään muslimivastaisena.

Kiistanalainen laki hyväksyttiin viime viikolla. Sen avulla miljoonille laittomasti maassa oleville siirtolaisille voidaan myöntää kansalaisuus, mikäli he tulivat Intiaan ennen vuotta 2015 Bangladeshista, Pakistanista ja Afganistanista.

Pääministeri Narendra Modin hallinto sanoo, että uusi laki suojelee uskonnollisia vähemmistöjä, naapurimaiden hinduja ja kristittyjä, jotka ovat vaarassa joutua vainotuksi uskontonsa takia. Lakia on kritisoitu siitä, että se ei tarjoa samaa etua muslimeille.

Pääministeri Modin hindunationalistista hallitusta syytetään siitä, että se ajaa hindujen etuja muiden uskontoryhmien edelle. Modi on kiistänyt syytteet.

Ihmisoikeusryhmät ja muslimipuolue aikovat viedä perustuslain vastaisena pitämänsä kansalaisuuslain korkeimpaan oikeuteen.

Mielenosoittajia Kolkatassa 14. joulukuuta. Kuva: AFP

Sata ihmistä loukkaantui protestissa yliopistolla

Poliisia on syytetty ”raakalaismaisista” toimista islamilaisella Jamila Millia Islamia -yliopistolla sunnuntaina.

Poliisi hajotti väkivaltaisesti New Delhissä sijaitsevan yliopiston kampuksella järjestetyn mielenosoituksen. Ainakin sata protestoijaa ja reilu kymmenen poliisia loukkaantuivat kahakoissa. Poliisi laukaisi tiettävästi kyynelkaasua kampukselle.

Väkivaltaisuuksia on sattunut myös Aligarhin muslimiyliopistossa Uttar Pradeshin osavaltiossa maan pohjoisosassa ja Assamin osavaltiossa maan koillisosassa väkijoukot ovat sytyttäneet rakennuksia ja juna-asemia tuleen.

Protestoijat vastustavat sitä, että lain myötä tuhannet Bangladeshista alueelle saapuneet siirtolaiset voivat saada lainmukaisen kansalaisuuden.

Protestien ennakoidaan jatkuvan

Sadat mielenosoittajat kerääntyivät myöhään sunnuntai-iltana New Delhissä sijaitsevan poliisin päämajan edustalle vastustamaan väitettyä poliisiväkivaltaa ja opiskelijoiden pidätyksiä.

Useissa yliopistoissa on järjestetty tukimielenosoituksia. Maanantaina opiskelijaprotesteja on määrä jatkaa ainakin Mumbain yliopistossa ja Bangaloressa.

Lue myös: