Valtakunnansyyttäjän toimisto tekee esiselvityksen mediaan vuotaneesta al-Hol-asiakirjasta

Tarkoitus on selvittää, vuotiko joku poliisin sisältä salaisen asiakirjan.

al-Holin leiri
Niqabiin pukeutunut nainen sai ruoka-apua al-Holin leirillä Syyriassa 22. heinäkuuta.
Vuodettu asiakirja koski al-Holin leirillä olevia suomalaisia ja näiden palauttamista Suomeen. Arkistokuvassa Niqabiin pukeutunut nainen sai ruoka-apua al-Holin leirillä Syyriassa heinäkuussa.Delil Souleiman / AFP

Valtakunnansyyttäjän toimistossa tehdään esiselvitys tutkintapyynnöstä, jonka Poliisihallitus on tehnyt mediaan vuotaneesta al-Hol-asiakirjasta, kertoo syyttäjälaitos.

Valtakunnansyyttäjän toimisto selvittää, liittyykö vuotoon seikkoja, joiden vuoksi olisi aloitettava poliisin menettelyä koskeva esitutkinta.

Ainakin Yle ja Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)ovat tehneet juttuja vuodettuun asiakirjaan pohjaten. Asiakirjasta kävi ilmi, että ulkoministeriön johdolla luotiin marraskuussa suunnitelma palauttaa Syyrian al-Holin leiriltä kaikki palautukseen suostuvat henkilöt Suomeen.

Asiakirjassa käsiteltiin myös poliisin toimia palautuksen jälkeen, ja sen oli allekirjoittanut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Kolehmainen kertoi viime viikolla Demokraatille (siirryt toiseen palveluun), että piti poliisin tietovuotoa mahdollisena.

– On syytä epäillä, että siinä on toimittu laittomasti ja on vuodettu salassa pidettävää tietoa julkisuuteen, Kolehmainen sanoi Demokraatille.

Valtakunnansyyttäjän toimiston esiselvityksen jälkeen päätetään, aloitetaanko asiassa varsinainen esitutkinta. Esitutkinta aloitetaan, jos on syytä epäillä rikosta.

Lue myös:

Yle näki asiakirjan al-Hol-operaatiosta: Ulkoministeriö on valmistellut kaikkien halukkaiden palauttamista Syyriasta

Poliisiylijohtaja Kolehmainen al-Hol-jupakasta: "En ole valehdellut, poliisilla ei ole suunnitelmaa hakea ihmisiä Syyriasta"