Hyppää sisältöön

Viron presidentti Kaljulaid pyysi anteeksi maansa sisäministerin tölväisyä – Helme pyysi myös anteeksi, mutta pitkin hampain

Viron sisäministeri Mart Helme arvosteli sunnuntaina Suomen uutta hallitusta. Arvostelusta on paisunut poliittinen kohu.

Viron sisäministeri Mart Helme epäili, voiko Suomen hallitus puolustaa maansa etuja. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Viron presidentti Kersti Kaljulaid on esittänyt anteeksipyyntönsä Viron sisäministeri Mart Helmen sunnuntaina antaman haastattelun johdosta.

Oikeistopopulistisen konservatiivisen kansanpuolueen Ekren puheenjohtaja Helme arvosteli sunnuntaisessa radiohaastattelussa Suomen uutta hallitusta ja nuorta pääministeriä Sanna Marinia (sd.). Helme oli muun muassa kyseenalaistanut Marinin kokemuksen ja kyvyn hoitaa tehtäväänsä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö välitti presidentti Kaljulaidin anteeksipyynnön pääministeri Marinille ja hallitukselle.

Niinistö ja Kaljulaid kävivät tänään puhelinkeskustelun Viron aloitteesta, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan (siirryt toiseen palveluun).

Myöhemmin Postimees-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Kaljulaid sanoi, että Viron hallitus on uhka maan perustuslailliselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Hän ottaa esille Helmen lausunnot Marinista sekä sotilasliitto Natosta. Helme sanoi vajaa kuukausi sitten, että Viro laatii b-suunnitelmaa Naton ongelmien varalle.

Kaljulaid kertoo tiedustelleensa pääministeri Jüri Ratakselta, voisiko sisäministerin vaihtaa. Presidentin mukaan Ratas vastasi hänelle, että asia ei ole tärkeä.

Helme: En ole loukannut ketään

Mart Helme kiisti Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastattelussa solvanneensa Suomen hallitusta.

– En ole loukannut ketään. Te olette loukanneet suomalaisia raporteillanne ja artikkeleillanne. Olette tehneet kärpäsestä härkäsen, sanoi Helme ERR:n toimittajalle Tiina Jaaksonille.

Mart Helme
Mart Helmen haastattelu/ERR

Kun Jaakson kysyi, miksi Helme vahingoittaa Viron mainetta ja hyviä naapuruussuhteita, Helme työnsi Jaaksonia loitommas ja sanoi Viron yleisradion vahingoittavan maan mainetta.

Hiukan myöhemmin uutistoimisto BNS kertoi, että Helme pyytää anteeksi pääministeri Sanna Marinilta, mutta Helmen mukaan lausunto Marinista on tulkittu väärin ja hän halusi todellisuudessa antaa "tunnustusta" Marinille siitä, että tämä on noussut "alemmista sosiaaliluokista" politiikan huipulle.

.
.