Kassoja huijattu väärennetyillä sosiaalitoimen maksusitoumuksilla Pietarsaaressa

Ainakin Pietarsaaren Prismassa on paljastunut neljä tapausta, joissa tavaraa on ostettu väärennetyillä sosiaalitoimen sitoumuksilla

huijaus
Poliisi.
Toni Pitkänen / Yle

Kaupungin sosiaalitoimen maksusitoumuksia on väärennetty Pietarsaaressa.

Kevään ja kesän aikana on paljastunut neljä tapausta, joissa kauppaketju Osuuskauppa KPO:n Prismasta on ostettu tavaraa ja ruokaa väärennetyillä sitoumuksilla.

Suurimmillaan väärennetyt sitoumukset ovat olleet 400 euron luokkaa. Väärinkäytösten vuoksi Pietarsaaren Prismassa ei ole voinut lähes puoleen vuoteen tehdä ostoksia sosiaalitoimen maksusitoumuksilla.

– Harmillisinta on se, että avuntarvitsijat ovat kärsijöinä, sanoo Prisman johtaja Harri Riikonen.

Uusi sitoumuslomake tulossa

Kaupungin sosiaalitoimi on valmistellut lomakejärjestelmän vaihtamista syksyn ajan. Ongelmaan pitäisi saada ratkaisu ennen joulua. Suunnitelmissa on siirtyä kohopaperilomakkeeseen, jota ei pysty kopioimaan.

Tähän mennessä Pietarsaaren kaupungin maksusitoumus on ollut paperinen lappu, jossa on kaupungin värillinen leima.

– Väärennettyä on ollut todella vaikea erottaa oikeasta nopeassa maksutilanteessa. Dokumenttien pitää olla sellaisia, joita ei kyetä kopioimaan tuosta vaan. Nämä väärennökset koituivat meidän tappioksi, kertoo Osuuskauppa KPO:n market-toimialajohtaja Antti Paananen.

Lisäksi Prisma on esittämässä kaupungille tilapäistä versiota ratkaisuksi. Siinä sosiaalitoimi voisi lähettää kaavakkeen kauppaketjulle sähköpostilla, jonka lunastamiseen ihmisen pitää todistaa henkilöllisyytensä.

Pietarsaaren aikuissosiaalityön yksikönpäällikkö Maria Aho kertoo sähköpostitse, että kaupunki on valmistellut lomakejärjestelmän vaihtamista syksyn ajan ja uusi systeemi on tulossa mahdollisimman pian.

– Kaupungin muissa kaupoissa meidän maksusitoumuksemme kuitenkin kelpaavat edelleen, kertoo Aho.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)