Kuhmosta löytynyt kultapitoinen lohkare ja kallioalue johtivat palkitsemiseen – harrastajien tekemät malmilöydöt ovat tärkeitä

Geologian tutkimuskeskuksen geologin mukaan Kainuusta on mahdollista löytää hyviäkin malmiesiintymiä.

Malmi
Elektrumia (kulta-hopea-lejeerinki) kallionäytteessä. Elektrumin ympäristössä kalsiitti- ja prehniittirakeita. Pälkäne, Luikala.
Kuvituskuvassa elektrumia (kulta-hopea-lejeerinki) kallionäytteessä. Kuva ei liity jutussa mainittuihin löydöksiin.Erkki Halme, Geologian tutkimuskeskus

Geologian tutkimuskeskus (GTK) on palkinnut Jorma Myöhäsen ja Heikki Juutisen 500 euron harrastuspalkinnolla kultapitoisten lohkareiden ja yhden kallioalueen löytämisestä. Miehet kiertävät yhdessä Kainuussa. Palkintoon johtaneet kultapitoiset lohkareet ja kallioalue sijaitsevat Kuhmossa.

– Löysimme luonnosta lohkareen, josta pystyi päättelemään, että siinä on kultaa, sanoo Jorma Myöhänen.

Myöhänen on harrastanut kansannäytetoimintaan vuodesta 1974 lähtien. Tuona aikana hän on löytynyt Kainuusta muun muassa sinkki- ja kuparilohkareita.

GTK:n geologi Jari Nenosen mukaan Jorma Myöhäsen kaltaiset luonnossa liikkujat ovat korvaamaton apu GTK:lle.

– Meillä ei ole avustajia kuten ennen, jotka hakkasivat ja etsivät kiviä ja lähettivät näytteitä.

Kainuu on Jari Nenosen mielestä malmipotentiaalinen. Etsivä voi hyvinkin sattua hyvänkin esiintymän kohdalle. Tavallisten harrastajien keräämät kansannäytteet ovat ensimmäisiä viitteitä, että maaperässä saattaa olla arvokkaitakin malmeja.

– Sieltä löytyy nikkeliä ja perusmetalleja, kuten kuparia, sinkkiä.

Kansannäytetoimintaan kuuluvat yhdenvertaisina malminäytteet, teollisuusmineraalit, korukivet ja luonnonkivet. Joka vuosi vastaanotettujen näytteiden joukossa on löytöjä, jotka johtavat jatkotutkimuksiin.

Kansannäytteet antavat yhdessä geologisen tiedon ja tutkimuksen kanssa mahdollisuuden uuden teollisuuden ja työpaikkojen syntymiseen. Geologian tutkimuskeskukselle lähetettiin yhteensä noin 3 000 kivinäytettä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!