1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leikki

Kainuulaisten perinneleikkien kirjasta ilmestyy uusi painos – "Lapset pääsevät irti pienestä näytöstä"

Kuhmolainen Juminkeko-säätiö julkaisi perinneleikkikirjan ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten.

leikki
barnfötter och ben som springer runt på gräsmatta. Man ser inte huvuden på barnen.
Juminkeko-säätiön puheenjohtaja Markku Nieminen uskoo, että perinteisten leikkien kautta lapset saavat tietoa isovanhempiensa elämästä. Kuvituskuva.Christoffer Westerlund / YLE

Kainuun perinneleikkikirjasta on ilmestynyt uusi painos. Kuhmolainen Juminkeko-säätiö julkaisi kirjan ensimmäisen kerran jo 20 vuotta sitten. Silloin teosta jaettiin Kainuun kuntien ala-asteille ja päiväkodeille. Muu painos on vuosien mittaan myyty loppuun.

Aikaisemmin kirja oli kovakantinen ja nykyistä isompi. Uusi painos on sisällöltään samanlainen, mutta julkaisu on taskukokoinen.

– Se mahtuu hyvin taskuun tai käsilaukkuun ja kulkee helposti mukana, sanoo Juminkeko-säätiön puheenjohtaja Markku Nieminen.

Nieminen on koonnut kirjaan leikkejä kolmen sukupolven edustajilta. Vanhimpia leikkejä on leikitty jo suuriruhtinaskunnan aikaan ja nuorimmatkin ovat kolmen vuosikymmenen takaa.

Mukana on myös Suomen vienalaiskylien perinnettä, missä leikittiin samantapaisia leikkejä kuin muuallakin Kainuussa, mutta leikkien nimet ja niihin liittyvät lorut olivat erilaisia.

– Yksi kainuulaisista leikeistä on Naurisvaras, joka tuntuu toimivan hyvin myös nykylapsille. Monivaiheinen leikki kestää parikymmentä minuuttia ja siinä valtaosa lapsista on nauriita, joita isäntä ja emäntä kasvattavat.

Juminkeko on järjestänyt Kuhmossa useana vuonna perinneleikkiviikkoja, jolloin esikoululaiset ja alaluokkalaiset ovat leikkineen kirjan perinneleikkejä.

Nieminen näkee, että leikkien merkitys on lisääntynyt etenkin uuden tekniikan aikakautena. Lapset saavat leikkien aikana tietoa siitä, miten heidän isovanhempansa tai näiden vanhemmat ovat eläneet.

– Uskon, että kun he pääsevät irti pienestä näytöstä, se on mukavaa. Vanhat lorut kiehtovat lapsia, ja kun ne liittyvät leikkiin ja mukana on myös liikuntaa, se on kaikilla tavoin suositeltavaa lapsille. Leikit myös ruokkivat mielikuvitusta, koska niissä on ihmisiä erilaisissa rooleissa, Nieminen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)!

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi