Oululaisessa uimahallissa oli vuosia raha-automaatti – kun sen huomasivat some ja kaupunginjohtaja, automaatti poistettiin

Raha-automaatteja on myös kaupunkien liikuntapaikkojen yhteydessä, mutta se ei ole kovin yleistä.

rahapeliautomaatti
Ihmisiä Oulun uimahallin kahvilassa, Veikkauksen peliautomaatti kahvilan lähellä
Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin, miksi oululaisessa uimahallissa peliautomaatti nököttää mikron ja lasten syöttötuolien vieressä. Paulus Markkula / Yle

Veikkauksen raha-automaateista on tänä syksynä puhuttu kiivaasti, ja tulevana vuonna automaatteja poistetaan tuhansia ympäri Suomea.

Ihmiset ovat alkaneet samalla kiinnittää huomiota raha-automaatteihin ja niiden sijainteihin.

Viimeisimpänä Twitterissä on herättänyt ihmetystä oululaisen Raksilan uimahallin kahviossa sijaitseva raha-automaatti. Automaatit liikuntapaikkojen yhteydessä ovat kuitenkin harvinaisia.

Veikkauksen Pohjois-Suomen myyntipäällikkö Tapani Kippo kertoo, että raha-automaatteja on esimerkiksi uimahalleissa vain muutamia koko Suomessa. Raksilan uimahallin automaatti onkin ollut ainut uimahallissa sijaitseva automaatti Pohjois-Suomessa.

Kun Senja Larsen törmäsi Twitterissä keskusteluun raha-automaatista, hän päätti kommentoida asiaa itsekin. Larsen kummastelee, miksi automaatti on sijoitettu paikkaan, jossa liikkuu paljon lapsia ja nuoria.

– Oulun uimahallin pelikone oli vieläpä sijoitettu syöttötuolien ja mikroaaltouunin viereen, eli siihen missä lapsiperheet viettävät aikaansa, Larsen sanoo Ylelle sähköpostivastauksessaan.

Larsen ei ymmärrä, miksi raha-automaatteja on Suomessa arkisissa ympäristöissä. Hänen mielestään niitä pitäisi olla ainoastaan pelihalleissa ja kasinoissa.

Myös Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala oli nähnyt Twitter-keskustelun. Hänestä kaupungin liikuntapaikka ei ole sopiva paikka automaatille.

– Olen ollut yhteydessä sivistys- ja kulttuurijohtajaan ja liikuntajohtajaan tavoitteena, että raha-automaatti tulisi ottaa uimahallista pois, Laajala kertoo sähköpostitse.

Raha-automaatti on nyt poistettu uimahallista.

"Se on sellainen muinaisjäänne"

Nallikari Oy:n toimitusjohtaja Tuula Väntti kertoo, että Raksilan uimahallin raha-automaatti on hankittu kauan sitten, kun kahviossa oli myös muita veikkauspalveluita. Niistä on jo vuosia sitten luovuttu, mutta peliautomaatti jäi. Väntin mukaan se oli tarkoitus poistaa vuoden vaihteen jälkeen, mutta se päätettiin tehdä suunniteltua aiemmin.

– Se on sellainen muinaisjäänne.

Väntin mukaan kahvion asiakkailta ei ole tullut suoraa palautetta peliautomaatista.

Veikkauksen Pohjois-Suomen myyntipäällikkö Tapani Kippo kertoo, että raha-automaatit päätyvät kahviloihin yrittäjän aloitteesta.

– Automaatteja on monissa kahviloissa. Raksilassa on yksityinen kahvilayrittäjä, jonka yritys sijatsee uimahallin kiinteistössä.

Kippo ei sinänsä näe ongelmaa uimahalleissa sijaitsevissa raha-automaateissa, kunhan henkilökunta valvoo, etteivät alaikäiset pääse pelaamaan.

Raha-automaateista saatavalla tuotolla on myös iso merkitys monille pienille ruokakaupoille ja kioskeille.

Raksilan uimahallin kahvilalle automaatti toi voittoa muutaman kympin kuukaudessa. Rahat on käytetty yhtiön omistamien urheiluseurojen toimintaan.

Keskustele kello 22:een saakka!