1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teknologiateollisuus

Teollisuuden palkankorotuksista ei sopua, neuvottelut jatkuvat huomenna

Palkansaajaliiton mukaan näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan. Työnantajapuoli toivoo ratkaisua tällä viikolla.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen (2. vas.) sekä Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle (oik.) Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluissa valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä 16. joulukuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus eivät löytäneet ratkaisua maanantaina jatkuneissa työehtosopimusneuvotteluissa. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä, että neuvottelut jatkuvat tiistaina aamulla.

Työehtosopimusta koskevat erimielisyydet liittyvät palkankorotustasoon. Työntekijäpuolta edustava Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi STT:lle neuvottelupäivän jälkeen, että osapuolten näkemykset sopivasta korotustasosta ovat vielä kaukana toisistaan.

– Kyllä me vielä ollaan kaukana, mutta sovimme, että huomenna aamulla jatketaan, Aalto sanoi maanantaina.

Aalto oli haluton muutoin kommentoimaan keskeneräisiä neuvotteluja. Hän on aiemmin sanonut, että muusta sopimuksen sisällöstä osapuolet ovat melko yksimielisiä.

Työnantajapuolta edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle toivoo, että ratkaisu löydettäisiin tällä viikolla.

– Mitään läpimurtoa ei ole saavutettu, mutta hyvä uutinen on, että sovitteluja pystytään jatkamaan, Helle sanoi STT:lle maanantain neuvotteluista.

Sovittelussa tällä viikolla useiden alojen työehtosopimuksia

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden ratkaisun odotetaan viitoittavan koko liittokierroksen palkankorotustasoa. Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ensimmäisen sovintoehdotuksen joulukuun alussa.

Viime viikolla kaikkiaan noin 100 000 Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsentä osallistui vientiteollisuuden kolmipäiväiseen lakkoon. Mekaanisessa metsäteollisuudessa alkoi lakon jälkeen työnantajapuolen julistama kuusipäiväinen työsulku.

Teollisuusliiton hallitus oli koolla viime perjantaina. Liitto ei tehnyt päätöksiä uusista lakoista tai muista työtaistelutoimista. Se kuitenkin sanoi arvioivansa tilannetta uudelleen tämän viikon neuvottelujen pohjalta.

Valtakunnansovittelijan toimistossa sovitellaan tällä viikolla myös monia muita sopimusriitoja. Esillä ovat muun muassa Teollisuusliiton keskustelut Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden kanssa.

Lue lisää:

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto polkaisevat tänään käyntiin uuden sovittelukierroksen työehdoista – riitaa "vain" palkankorotuksista