Kongon demokraattisessa tasavallassa oli verinen viikonloppu – jopa kymmeniä sai surmansa kapinallisten hyökkäyksissä

Hyökkäykset vaikeuttavat alueella jylläävän vakava ebolaepidemian kukistamista.

Kongon demokraattinen tasavalta
Kongon Demkoraattinen tasavalta -kartta
Seppo Suvela / Yle

Ainakin 43 ihmistä on saanut surmansa hyökkäyksissä Kongon demokraattisessa tasavallassa viikonloppuna, kertoo uutistoimisto AP. Islamistisen kapinallisryhmän ADF:n epäillään olevan teloitusten takana.

Iskut alkoivat perjantaina Itä-Kongossa Benin kaupungissa ja levisivät pian kaupungin ulkopuolelle. Sunnuntaina hyökkäyksiä tehtiin Kamangossa.

AP:n mukaan paikallinen ihmisoikeusryhmä on kertonut, että kapinalliset muun muassa kulkivat ovelta ovelle ampuen uhrejaan. Uhrien joukossa kerrotaan olleen myös naisia ja lapsia.

Lähes kaksisataa surmattu alle kahdessa kuukaudessa

Ugandalainen kapinallisryhmä on tehnyt samantapaisia joukkomurhia Ugandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajalla jo vuosien ajan.

Kongon armeija käynnisti 31. lokakuuta hyökkäyksen kapinallisryhmän kukistamiseksi. Viime viikonlopun teloitusten epäillään olevan ADF:n vastaisku armeijan toimille.

Reutersin mukaan vastaavissa hyökkäyksissä on kuollut lokakuun lopun jälkeen vähintään 179 siviiliä.

Alueella on ollut myös väkivaltaisia mielenosoituksia, jotka ovat kohdistuneet armeijaan ja YK:n rauhanturvaajiin. Kansalaiset kokevat, etteivät kansainväliset joukot ja sotilaat ole onnistuneet suojelemaan heitä kapinallisten raakuuksilta.

Terroristijärjestö Isis kertoi keväällä perustaneensa hallintoalueen Keski-Afrikkaan. Isisin ja ADF:n yhteyksistä ei ole täsmällistä tietoa.

Alueella jyllää vakava ebolaepidemia

Teloitukset tapahtuivat alueella, jossa jyllää vakava ebolaepidemia. AP:n mukaan epidemia on tappanut yli 2 200 elokuun 2018 jälkeen.

Terveydenhoidon ammattilaisten mukaan viikonlopun iskut vaikeuttavat sairaanhoitoryhmien työtä. Terveydenhoitohenkilökunta ei pääse hoitamaan potilaita turvallisuussyistä. Kesällä kaksi ebola-terveystyöntekijää tapettiin.

– Nämä iskut lamaannuttavat ebolahoitotiimien työtä. Myös ihmisten liikkumista on vaikea rajoittaa, luonnehtiii ebolan vastaista työtä Benin alueella koordinoiva Pierre Celestin Adikey AP:lle.

Lisää aiheesta:

Suomalaisen avustustyöntekijän vaikea tehtävä: Miten estää ebolaa leviämästä miljoonakaupunkiin Kongossa?

Lähteet: AP, Reuters