Tutkija al-Holin lasten palauttamisesta: “Lastensuojelua ei saa valjastaa politiikantekoon”

Terrorismintutkija ja perheoikeuden tohtori A-studiossa: Jokaisen al-Holin lapsen ja aikuisen tapaus on harkittava yksilöllisesti.

al-Holin leiri
En kvinna i niqab med ett barn i famnen promenerar med vita tält i bakgrunden.

Hallitus päätti tänään, että al-Holin leirin suomalaislapset tulee kotiuttaa niin pian kuin mahdollista. Viranomaiset harkitsevat jokaisen henkilön kotiuttamista tapauskohtaisesti.

Pääministeri Sanna Marin esitteli hallituksen kymmenkohtaisen päätöksen maanantaina illansuussa.

Maanantain A-studiossa terrorismintutkija Leena Malkki ja perheoikeuden tutkijatohtori Sanna Mustasaari keskustelivat hallituksen linjauksesta, jota molemmat pitivät odotusten mukaisena.

Malkki huomautti, ettei hallituksen asettama linja juurikaan eroa muiden länsimaisen linjauksista.

– Lastenoikeudet ovat olleet kaikilla mailla ensisijalla.

Politiikka pidettävä etäällä lastensuojelusta

Tutkijatohtori Sanna Mustasaari piti ongelmallisena sitä, jos poliittiseen ongelmaan lähdetään etsimään ratkaisua lastensuojelun periaatteita taivuttamalla.

– Eli jos ei haluta poliittisesti ottaa näitä äitejä takasin ja lähdetään ikään kuin lastensuojelusta etsimään oikeusperusteita sellaiselle päätökselle. Näin ei missään nimessä soisi meneteltävän.

A-studion vieraana Helsingin yliopisto perheoikeuden tutkijatohtori Sanna Mustasaari.
A-studion vieraana Helsingin yliopisto perheoikeuden tutkijatohtori Sanna Mustasaari.Yle

Studiossa väläytettiin myös kiireellisen sijoituksen (siirryt toiseen palveluun), siis lasten nopean, väliaikaisen huostaanoton mahdollisuutta sillä aikaa, kun varsinaista huostaanottopäätöstä harkitaan.

Kiireellinen sijoitus vaatisi, että lapsi on välittömässä vaarassa vanhempansa taholta. Mustasaaren mielestä sitä voi olla vaikeaa osoittaa leirioloissa, vaikka tilanne itsessään leirillä on lapsille vaarallinen.

– Jos on mahdollisuus auttaa sekä äitiä että lasta, niin kovin summittainen arvio siitä, että sen lapsen siellä oleminen on äidin syytä, ei perustele kiireellistä huostaanottoa. Sen sijaan jos on joku syy, miksei voida äitiä auttaa, niin tottakai silloin lapsen sijoittaminen on vaihtoehto, Mustasaari pohti.

Turvallisuusriski täytyy arvioida yksilöllisesti

Terrorismitutkija Leena Malkki muistutti, etteivät leirillä olevat suomalaiset ole mitenkään yhtenäinen ryhmä, eikä heistä tulisi tehdä oletuksia joukkona.

– Paljon on ollut sellaista ajatusta ilmassa, että nämä naiset tulevat automaattisesti jatkamaan jihadistiseen toimintaan osallistumista Suomessa. Sellaista automaattista uskomusta on vaikea allekirjoittaa, vaikka riski tietenkin on olemassa, Malkki kertoi.

Terrorismintutkija Leena Malkki A-studion vieraana 16. joulukuuta.
Terrorismintutkija Leena Malkki A-studion vieraana 16. joulukuuta. Yle

Mahdollisen turvallisuusuhan minimoimiseksi Malkki kehotti viranomaisia harkitsemaan yksilökohtaisesti, keitä voidaan kotiuttaa. Myös tuki- ja valvontatoimet Suomeen palaavien osalta tulisi harkita yksilöllisesti.

– On hyvä pitää mielessä, että me emme puhu hirveän monesta ihmisestä, eikä sellaisista jihadistisen toiminnan muodoista, joita me ei oltaisi Suomessa nähty jo aikaisemmin.

Malkki muistutti myös, ettei turvallisuusriski poistu, jos leirillä olevat naiset jätetään palauttamatta.

– Turvallisuusnäkökulmasta nollariski-ratkaisua ei ole olemassa. Jos naiset ja heidän lapsensa jäävät sinne, he ovat edelleen osa sitä konfliktia. Jos ISIS voimistuu, he voivat liittyä siihen mukaan ja mahdollisesti kohdistaa sieltä propaganda- ja värväystoimintaa myös Suomeen.

Katso koko keskustelu Areenasta.

Lue lisää:

Hallituksen al-Hol -linjaus: Selkeä tahtotila kotiuttaa lapset niin pian kuin mahdollista, aikuisten avustamiseen ei ole velvoitetta

Psykologiliitto: Al-Holin lapsia ja äitejä ei pidä erottaa toisistaan

Sauli Niinistö otti kantaa al-Holin tilanteeseen: Lapsia tulee auttaa, äiteihin sama velvoite ei välttämättä ulotu

Ainakin viisi al-Holin leirillä olevaa naista haluaisi palata Suomeen, kertovat Ylen tavoittamat omaiset ja leirillä olevat naiset