Hallituksen al-Hol-linjaukselle omilta joukoilta kehuja, oppositio haki jo eripuran aineksia

Hämmennystä herättää äitien osuus linjauksessa: kotiutetaanko heidät vai ei.

politiikka
SDP:n pääministeri Sanna Marin eduskunnan täysistunnossa 16. joulukuuta.
SDP:n pääministeri Sanna Marin eduskunnan täysistunnossa 16. joulukuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitukselta saatiin maanantai-iltana linjaus suomalaisten kotiuttamisesta Syyrian al-Holin leiriltä. Kymmenkohtainen paperi eri toimintatavoista otettiin vastaan odotetusti: hallituksen piiristä tuli kehuja ja oppositiolta hieman happamampia kommentteja.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti Twitterissä tahtotilaa kotiuttaa lapset. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) mainitsi lapsen edun. Vihreiden sisäministeri Maria Ohisalo niin ikään korosti tahtotilaa.

Keskustan valtiovarainministeri Katri Kulmuni muistutti, että keskustalla on ollut viestinä nimenomaan lasten etu. Hän myös ottaa esiin sen, että aikuisia ei ole pakko auttaa.

Sitten alkaa Twitter-vatulointi. Kaikille ei ole tullut ihan selväksi, tuodaanko äitejä vai ei. Opetusministeri Li Andersson (vas.) toteaakin, että on äitienkin kotiuttaminen mahdollista – viranomaisen harkinnan mukaan.

Nyt-liikkeen Harry Harkimolle tilanne antaa aihetta pieneen naljailuun: hän näkee, että keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ja Andersson ovat jo eri linjoilla, vaikka hallituspuolueita edustavatkin.

Kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että naiset olisivat jo Suomessa ellei tieto hankkeesta olisi vuotanut julkisuuteen. Hänen mielestään keskusta on nyt joutunut linjauksessa taipumaan

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen arvioi, että äidit tuodaan Suomeen ja keskusta joutui taipumaan vihreiden edessä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen nostaa oppostion osuutta valokeilaan, jotta halitukselta saatiin lopulta linjaus al-Holista. Myös hänen mielestään halltituksessa vedetään jo asiassa eri suuntiin ja vastuut sälytetään virkamiehille.

Näinkin pienellä Twitter-katsauksella voi jo päätellä, että tiistain välikysymyskeskustelusta on luvassa varsin värikäs.