1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aserajoitukset

Mihail Gorbatšov: Yhdysvallat pyrkii irrottautumaan aserajoituksista saadakseen täydellisen sotilaallisen ylivoiman

Neuvostoliiton entisen presidentin mukaan Yhdysvallat yrittää päästä asemaan, joka ei ole enää nykymaailmassa mahdollinen.

aserajoitukset
Mihail Gorbatšov vuonna 2017.
Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatšov on arvioinut Yhdysvaltain nykyistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa japanilaisen Asahi Shimbun -lehden haastattelussa.Yuri Kochetkov / EPA

Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatšov on kritisoinut jyrkästi Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Gorbatšovin mukaan Yhdysvallat pyrkii irrottautumaan ydinaserajoituksista saadakseen absoluuttisen sotilaallisen ylivoiman.

– Taustalla oleva syy siihen, miksi Yhdysvallat vetäytyy sopimuksista, on heidän halunsa poistaa kaikki sotavoimia koskevat rajoitukset ja saavuttaa absoluuttinen sotilaallinen ylivoima, Gorbatšov arvioi japanilaisen Asahi Shimbun -sanomalehden tiistaina julkaisemassa haastattelussa uutistoimisto Tassin mukaan.

– Nykymaailmassa yhden valtion kiistaton johtoasema on kuitenkin mahdotonta, Gorbatšov jatkoi

Yhdysvallat vetäytyi elokuussa INF-ohjussopimuksesta. Gorbatšovin ja Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin vuonna 1987 allekirjoittama sopimus kielsi maasta laukaistavat lyhyen ja keskipitkän matkan ohjukset, jotka saavuttavat kohteensa hyvin nopeasti.

Tällä hetkellä maiden ydinasevoimia rajoittaa vuonna 2010 Prahassa solmittu New start -sopimus, jonka on määrä umpeutua helmikuussa 2021.

Gorbatšovin mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen tulisi jatkaa neuvotteluja aseriisunnasta ja pyrkiä kohti ydinaseetonta maailmaa.

– Jos turvallisuuden alueella on epävakautta, uusi asevarustelukilpa ajaa maailmanpolitiikan anarkian ja arvaamattomuuden tilaan. Tämä taas vaikuttaa kaikkien maiden turvallisuuteen, myös Yhdysvaltojen, Gorbatšov analysoi.

Lähteet: TASS

Lue seuraavaksi