Suomalaiset hakevat Ruotsin puolelta elintarvikkeita vahvan euron vauhdittamana

Vahva euro suhteessa kruunuun kääntää nyt rajakaupan suuntaa Ruotsiin.

rajakauppa
Julmustia ruokakauppa coopissa Haaparannalla
Yksi Haaparannasta haettavista tuotteista on perinteinen ruotsalainen joulujuoma julmust.Juuso Stoor / Yle

Suomalaiset hakevat nyt Ruotsin puolen ruokakaupoista elintarvikkeita, koska euron kurssi on vahva suhteessa Ruotsin kruunuun.

Myyjä Jenny Barck Coop Haaparannasta kertoo, että suomalaisia asiakkaita käy paljon varsinkin viikonloppuisin.

– Näin joulun alla täältä haetaan pötkössä olevaa valmisriisipuuroa, palvattua hevosenlihaa ja ehdoton kestosuosikki on ruotsalainen joulujuoma julmust.

Omenoita ruokakauppa coopissa Haaparannalla
Hedelmien lisäksi ruotsalaisasiakkaat ostavat Suomen kaupoista makkaraa, lihatuotteita ja ruisleipää.Juuso Stoor / Yle

Ruotsalaiset hakevat puolestaan Suomesta vihanneksia, leikkeleitä ja ruisleipää. Myymäläpäällikkö Ulla-Maija Preimanin mukaan Tornion Citymarketissa käy ruotsalaisia asiakkaita päivittäin.

– Lihatuotteita, vihanneksia, hedelmiä... Makkarat on se monen tärkein haettava tavara tällä hetkellä. Myös ruisleipää haetaan, koska monet ovat ehkä suomalaislähtöisiä, kertoo Ulla-Maija Preiman.

Kurssiheilahtelut tuovat omat mausteensa rajakauppaan, mutta myös muut seikat vaikuttavat siihen, sanoo Ulla-Maija Preiman.

– Varmaan se valikoima on suuri syy tässä rajalla. Ehkä se kurssi ei niin paljon vaikuta siihen. Tietyt tuotteet, jotka on opittu hakemaan täältä, niin ne haetaan oli kurssi mikä tahansa, Preiman sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).