1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. riita-asiat

Satama sopi riitansa entisen pomonsa kanssa – epäiltiin aiheettomasti väärinkäytöksistä

Hamina-Kotkan satama ja sen entinen tekninen johtaja tekivät kumpikin toisistaan tutkintapyynnöt poliisille.

riita-asiat
Rahtialuksia HaminaKotkan satamassa lastauksessa.
Satamayhtiö purki teknisen johtajansa työsuhteen kesällä 2017.Mikko Savolainen / Yle

Hamina-Kotkan satama on sopinut riitansa entisen teknisen johtajansa Teppo Jokimiehen kanssa.

Satamayhtiö purki Jokimiehen työsuhteen kesällä 2017, koska se epäili, että Jokimies olisi jakanut pienurakoita yrityksille ilman kilpailutusta ja saanut yhtiöiltä henkilökohtaista hyötyä.

Satamayhtiö teki myös poliisille tutkintapyynnön. Asiaa tutkittiin luottamusaseman väärinkäyttönä ja lahjuksen ottamisena.

Syytteet jätettiin nostamatta

Asiaan liittyi Jokimiehen kesämökilleen pari vuotta aiemmin tilaama aallonmurtaja, jota epäiltiin lahjukseksi. Sen olivat rakentaneet yhtiöt, jotka olivat saaneet muita enemmän urakoita.

Satamayhtiön alettua selvittää asiaa Jokimies ei ollut maksanut aallonmurtajasta vielä mitään, koska asiasta oli näin sovittu urakoitsijan kanssa. Aallonmurtajan hinnaksi oli sovittu 10 000 euroa.

Poliisin esitutkinnassa selvisi, että aallonmurtaja oli maksamatta, koska se oli huonosti tehty. Asiasta ei ollut vielä toimitettu laskua Jokimiehen tekemän reklamaation vuoksi.

Jokimiehen epäiltiin myös jakaneen urakoita kilpailuttamatta ja poikkeuksellisesti tuntihinnoin.

Esitutkinnassa ei kuitenkaan voitu osoittaa, että tuntihinnoittelua olisi käytetty väärin tai että esimerkiksi kunnossapitoruoppausten kilpailuttamatta jättämisestä ja tuntihinnoittelusta olisi aiheutunut satamayhtiölle taloudellista vahinkoa.

Tuntihinnoittelu on ollut esitutkinnan perusteella yleinen ja useimmiten soveliain laskutustapa sataman hankkeissa. Aiheetonta laskutusta tai ylihinnoittelua ei havaittu.

Syyttäjä päätti viime joulukuussa, ettei asiassa ole näyttöä syytteiden nostamiseksi.

Juttu kääntyi päälaelleen

Keväällä 2019 juttu kääntyi päälaelleen, kun Jokimies ja paikallinen yrittäjä tekivät tutkintapyynnöt satamayhtiön johtohenkilöistä esimerkiksi kunnianloukkauksesta, väärästä ilmiannosta ja kilpailumenettelyrikoksesta.

Rikosnimikkeinä tutkinnassa olivat törkeä kunnianloukkaus, väärä ilmianto sekä kilpailumenettelyrikos.

Erimielisyydet on nyt kuitenkin haudattu. Satamayhtiö ja Teppo Jokimies ovat sopineet riitansa tuomioistuinjohtoisessa sovittelumenettelyssä Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Osapuolet toteavat tiedotteessaan riitansa sovituiksi. Satamayhtiö ja Jokimies eivät halua kommentoida asiaa enempää.

Lue lisää:

Suursatama epäili satamapomoa aiheettomasti väärinkäytöksistä ja purki työsopimuksen: "Pahinta oli, että nimeni tuli julki"

Suursataman lahjusjuttu kääntyi päälaelleen – epäillyiksi joutuneet syyttävät nyt kunnianloukkauksista ja vääristä ilmiannoista

Lue seuraavaksi