Mistä maailma puhuu -podcast: Miksi kannabista laillistetaan Pohjois-Amerikassa ja kannattaako se?

Kannabiksen verotuottoja on usein vaikea arvioida etukäteen, sanoo Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

kannabis
Canopy Growth Corporation -yritys kasvattaa kannabista Smiths Fallsissa, Kanadassa 23.7.2019
Canopy Growth Corporation -yritys kasvattaa kannabista Smiths Fallsissa, Kanadassa.Nina Svahn

Järjestäytyneen rikollisuuden ansaintamahdollisuudet heikkenevät, ja valtion kassaan tulee lisää verorahoja. Näin kannabiksen laillistamista on puolustettu Pohjois-Amerikassa.

Kannabiksen viihdekäyttö on nyt laillista Kanadassa ja kymmenessä Yhdysvaltain osavaltiossa. Julkinen talous saa satoja miljoonia lisää verotuloja, mutta pimeät markkinat ovat pienentyneet melko hitaasti.

– Laittomia markkinoita ruokkii se, että laillisesti tuotettu kannabis on Kanadassa noin tuplasti kalliimpaa kuin pimeiltä markkinoilta ostettu, kertoo Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Jos eivät suurimmat toiveet kannabiksen laillistamiseen liittyen ole vielä toteutuneet, eivät myöskään pahimmat pelot. Nuorten kannabiksen käyttö ei ole esimerkiksi lisääntynyt. Toisaalta täysi-ikäisten keskuudessa käyttö vaikuttaa lisääntyvän, kun siitä tulee laillista.

On merkkejä siitä, että kannabiksen laillistaminen on lisännyt terveyshaittoja esimerkiksi Coloradossa. Mutta vaarat ovat joka tapauksessa suhteellisen pieniä verrattuna esimerkiksi opioidien tappavaan voimaan.

Yhdysvalloissa opioidien yliannostuksiin kuolee lähes 50 000 ihmistä vuodessa. Näistä yli 15 000 tapauksessa tappavana aineena ovat lääkärien määräämät kovat kipulääkkeet.

Samaan aikaan asiantuntijat kiistelevät siitä, tapahtuiko viime helmikuussa Yhdysvaltain ensimmäinen kannabiksen yliannostuksesta aiheutunut kuolema.

Kuuntele Pekka Vahvasen toimittama Mistä maailma puhuu -podcast täältä:

Mistä maailma puhuu -podcastissa puhutaan huumepolitiikasta Pohjois-Amerikassa. Vieraana on Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.