Kiinan sikakriisi voi heijastua suomalaisen sikatilallisen elämään hyvälläkin tavalla – kotimaisen lihan kysyntä kasvussa

Kiinan sikakantaa kaatava afrikkalainen sikarutto on aiheuttanut sen, ettei eurooppalaista tuontisikaa ole tällä hetkellä juuri Suomeen saatavilla.

sianliha
Porsaita Huittisissa.
Suomalaista sikaa on riittävästi, pulaa on halvemmasta tuontilihasta.Katja Halinen / Yle

Suomen sikamarkkinat ovat kriisissä, tiedotti Lihakeskusliitto (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla.

Kiinassa riehuva afrikkalainen sikarutto on aiheuttanut sen, että tuontilihaa ei ole saatu tavalliseen tapaan. Tuontilihan hinta on noussut jopa 40 prosenttia.

Huittislaisen sikayrittäjä Juho Riuttamäen tilalla on noin 5 000 sikaa. Alan hankala tilanne vaikuttaa erityisesti pienyrittäjiin, jotka ovat riippuvaisia tuontilihasta. Kotimaista lihaa tuottava Riuttamäki näkee asiassa positiivisenkin puolen.

– Suomalaisen tuottajan näkökulmasta tilanne alkaa näyttää nyt tasapainoisemmalta.

Sikayrittäjä Juho Riuttamäki Huittisista.
Sikayrittäjä Juho Riuttamäki Huittisista ei ole omasta tilanteestaan huolissaan. Katja Halinen / Yle

Tuontilihan hinta nousee suomalaisen lihan hintaa nopeammin, mikä on johtanut kilpailutilanteen tasaantumiseen. Koska ulkomailta tuotu liha ei ole enää huomattavasti suomalaista halvempaa, moni valitsee nyt suomalaisen lihatuotteen halvemman ulkomaisen sijaan.

– Keski-Euroopasta kannattaa viedä lihaa tällä hetkellä mieluummin Kiinaan kuin tuoda tänne. Se nostaa suomalaisen lihan kysyntää.

Tuontilihaa ei ole riittävästi

Juho Riuttamäki uskoo, että Kiinan tilanne vaikuttaa erityisesti pienempiin lihanjalostamoihin, jotka ovat tottuneet ostamaan sianlihaa halvalla Euroopasta.

– Nyt halpaa lihaa ei ole saatavilla, koska suurin osa eurooppalaisesta sianlihasta viedään Kiinaan, missä markkinat ovat suuremmat.

Myös Lihateollisuusliiton tiedotteessa pienet ja keskisuuret alan yritykset olivat erityisenä huolen kohteena. Liiton mukaan tilanne on jo niin vakava, että yhtiöiden säilyminen hengissä on kriittisellä tasolla.

Vaikka suomalaisilla lihataloilla ei ole lisätty tuotannon määriä Kiinan tilanteen takia, vaikutukset on huomattu. Kotimaisen sianlihan kysyntä kasvaa, näin uskovat kaikki suurimmat lihatalot.

– Nykytilanteeseen ehkä suurin vaikuttava tekijä on se, että Kiinan markkina imee kansainvälisiltä markkinoilta nyt runsaasti sianlihaa ja siksi sitä ei ole niin runsaasti enää tarjolla kuin aiemmin. Tämä nostaa hintatasoja kansainvälisillä markkinoilla, sanoo Atria Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi.

HKScanin Suomen markkinoista vastaavalla Jari Leijalla riittää ymmärrystä pienemmille toimijoille, jotka ovat riippuvaisia tuontilihasta.

– Totta kai tilanne näkyy negatiivisena niille yrittäjille, jotka käyttävät ulkomaista raaka-ainetta.

Porsaita Huittisissa.
Lihakeskusliiton mukaan Kiinan vienti on kasvanut tämän vuoden tammi-syyskuussa jopa 50 prosenttia.Katja Halinen / Yle

Kolme suurta määräävät?

Lihateollisuusliitto on kritisoinut suurimpia toimijoita tuottajahintojen polkemisesta. Liiton mukaan Suomen raaka-ainehinnat ovat korkeita.

– Jos Lihakeskusliiton yritysjäsenet aidosti välittävät ja haluavat olla mukana ottamassa vastuuta suomalaisesta alkutuotannosta, on sitouduttava pitkällä tähtäimellä käyttämään kotimaista lihaa myös silloin, kun tuottajahinta Suomessa on Euroopan korkein, sanoo Snellmanin toimitusjohtaja Roland Snellman.

Lihanhankinnan ja teurastuksen lisäksi myös kauppa on Suomessa erittäin keskittynyttä. Kaksi tai kolme isoa toimijaa käytännössä määrittää sen, mitä ostetaan ja kuinka paljon. Sikayrittäjä Juho Riuttamäki sanoo, että isojen toimijoiden kanssa asioinnilla on puolensa.

– Se tuo toki varmuutta, mutta kaupan toimijat myös kilpailuttavat erittäin rajusti.

Lue lisää:

Kiinan sikakatastrofi ei kasvata Suomen lihantuotantoa – uusia suursikaloita rakennetaan korvaamaan vain vanhentuneita tiloja

PTT: Lihan hinta nousee tänä vuonna jopa neljä prosenttia, lihatuotteiden kulutus kääntyy laskuun

Analyysi: Liha ei maistu entiseen malliin – mutta johtuuko se sateista, sikarutosta, suolistosyövästä vai etiikasta?