Pakistanin entinen presidentti Musharraf on tuomittu kuolemaan

Kyseessä on esimmäinen kerta, kun entinen armeijan ja hallinnon korkea-arvoinen johtaja tuomitaan kuolemaan Pakistanissa.

Pakistan
Pakistanin entinen presidentti Pervez Musharraf Rawalpindissä vuonna 2004.
Pakistanin entinen presidentti Pervez Musharraf Rawalpindissä vuonna 2004.T. Mughal / EPA

Pakistanilainen tuomioistuin on tuominnut maan entisen hallitsijan Pervez Musharrafin kuolemaan maanpetoksesta. Asiasta kertoo maan mediat.

Tuomio liittyy vuoden 2007 tapahtumiin, jolloin Musharrafia alettiin syyttää perustulain kumoamisesta ja poikkeustilan laittomasta julistamisesta. Pakistanissa oli tuolloin suuria mielenosoituksia.

Tuomio maanpetoksesta on ollut vireillä vuodesta 2013 lähtien, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

– Pervez Musharraf on todettu syylliseksi artiklan 6 mukaisesti Pakistanin perustuslain rikkomisesta, hallinnon lakiviranomainen Salman Nadeem sanoo Reutersin mukaan.

Tuomiota pidetään poikkeuksellisena maassa, jossa sotilasvallan edustajia harvoin tuomitaan rikoksista, kertoo uutistoimisto AFP.

Musharraf nousi Pakistanin johtohahmoksi vuoden 1999 vallankaappauksessa ja toimi myöhemmin maan presidenttinä.

Viime vuosina hänen kerrotaan oleskelleen Dubaissa. 76-vuotiaan ex-presidentin kerrotaan olevan erittäin sairas. On epätodennäköistä, että hän pystyy matkustamaan Pakistaniin ja ottamaan vastaan tuomionsa. Musharraf ei ollut läsnä myöskään tiistain oikeudenkäynnissä.

Pakistanin silloinen presidentti Pervez Musharraf vierailulla Valkoisessa talossa, presidentti George W. Bushin luona. Yhdysvaltain tuki on Pakistanille tärkeä.
Pakistanin silloinen presidentti Pervez Musharraf vierailulla Valkoisessa talossa, presidentti George W. Bushin luona. Bush tuki Musharrafia ja Pakistan sai Bushin ja Obaman kausilla, 2005–2015 Yhdysvalloilta 1-2 miljardia dollaria sotilasapua vuosittain.Press information department/EPA

Lisää aiheesta:

BBC: Pervez Musharraf: Pakistan ex-leader sentenced to death for treason (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters, AP