Hyppää sisältöön

Poliisi: Espoon kontissa oli kymmeniä kiloja kokaiinia, epäiltyjen jäljet johtavat Balkanille – katso silminnäkijävideo kiinniotosta

Tutkinnanjohtajan mukaan poliisilla on vahvaa näyttöä siitä, että epäillyt henkilöt ovat Ruotsin, Tanskan ja Albanian kansalaisia.

Kuorma-auto, joka kuljetti tunkeutujia kiinnostaneen merikontin Algol-teollisuusyhtiön kemikaalivarastolle kuvattuna Espoossa 17. joulukuuta.
Poliisi otti kiinni epäiltyjä Helsingin Olympiaterminaalissa maanantai-iltana. Silminnäkijävideon otti Pekka Viljamaa.

Poliisin mukaan eilen maanantaina Olympiaterminaalissa kiinniotetut epäillyt huumerikolliset ovat tällä tietoa Ruotsin, Tanskan ja Albanian kansalaisia.

Kaikkien kiinniotettujen epäiltyjen alkuperä on kuitenkin Balkanin alueella, Albaniassa.

Poliisi epäilee, että sinetöidystä kontista Espoosta olisi löytynyt kokaiinia. Aiemmin poliisi kertoi, että kyse olisi huomattavasta määrästä huumeita. Myöhemmin tutkinnanjohtaja Kari Siivo Länsi-Uudenmaan poliisista tarkensi huumeiden määrän olleen kymmeniä kiloja.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos rikosylikomisario Kari Siivo. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Aiemmin tänä aamuna poliisi kertoi, että Espoossa ja Helsingin olympiaterminaalissa eilen tapahtuneet poliisioperaatiot liittyvät huumerikollisuuteen.

Useita henkilöitä on otettu kiinni, ja poliisi on takavarikoinut suuren määrän huumausainetta.

Tutkinnanjohtaja Siivo kertoo, että asia tuli poliisin tietoon täysin yllättäen, kun espoolaisesta yrityksestä soitettiin poliisille, että sen tiloihin on tunkeutunut viisi tummiin pukeutunutta miestä.

– Jos olisimme tienneet asiasta, tämä ei olisi päässyt näin pitkälle, vaan asiaan olisi puututtu jo aiemmin, Siivo sanoo.

Miesten tunkeutumisen Karapellontiellä sijaitsevan yhtiön varastotiloihin epäillään liittyvän kyseiseen huume-erään.

Kemikaaliyhtiön ei epäillä liittyvän rikokseen.

Siivon mukaan on näyttöä, että epäillyillä olisi ollut mukanaan "kättä pidempää".

– Mutta oliko kyse ampuma-aseesta, sitä tutkitaan, Siivo sanoo.

Vuosaaren satamaan saapunut sinetöity kontti, jossa huume on ollut, on mahdollisesti Siivon mukaan lähtöisin Etelä-Amerikasta, mutta asiaa selvitellään edelleen.

– Mitä kauemmas mennään Suomesta, sitä vaikeampaa on saada selville lähtöpäätä, Siivo sanoo.

Epäillyt otettiin kiinni illalla Olympiaterminaalista, kun he olivat poistumassa maasta.

Poliisin etsintäkuuluttama musta Volkswagen Passat henkilöauto ja poliiseja Olympiaterminaalissa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Poikkeuksellinen rikos

Rikosylikomisario Kari Siivo sanoo, että kyse on poikkeuksellisesta rikoksesta Suomessa.

– Huumausainekauppaan liittyvää väkivaltaa tapahtuu kaduilla päivittäin, mutta tämä tapahtui keskellä päivää ja väkivalta kohdistui yhtiön tiloihin ja sen henkilökuntaan.

Siivo sanoo, ettei muista vastaavaa tilannetta.

– Vaikuttaa siltä, että ulkomaalaisten tahot ovat järjestäneet Suomeen huumausainetta. Sen mihin sen piti mennä Suomessa on selvityksen alla.

Poliisin mukaan Suomeen tulevista huumeista saadaan kaiken kaikkiaan noin 5–10 prosenttia takavarikoitua.

Kiinniottettujen vangitsemusvaatimus jätetään käräjäoikeuteen torstaina puoleen päivään mennessä. Epäiltyjen vangitseminen tapahtuu perjantaihin mennessä.

Kontin sisällön piti olla teräshiekkaa

Poliisi sai eilen puolenpäivän aikaan hälytyksen, että Espoon Karapellontiellä sijaitsevaan Algol-yhtiön kemikaalivarastoon on tunkeutunut naamioituneita ihmisiä.

Poliisioperaatio Algol Chemicalsin tiloissa Espoossa 16. joulukuuta. Poliisin saamien tietojen mukaan alueelle oli tunkeutunut naamioituneita tummiin pukeutuneita henkilöitä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Yhtiön toimitusjohtaja Alexander Bargum kertoo STT:lle, että tilanteeseen joutunut yhtiön työntekijä soitti hätäkeskukseen.

– Hän oli ollut itse siinä ryöstötilanteessa ja päässyt sieltä pakenemaan. Hän soitti saman tien hätänumeroon ja samalla meidän pääkonttorille.

Bargumin mukaan merikontti, josta tunkeutujat olivat kiinnostuneet, ei ollut Algolin. Konttien sisältöä oltiin vain purkamassa yhtiön varastolle.

Bargum sanoo, että tunkeutujat pahoinpitelivät kuorma-auton kuljettajan lisäksi Algolin työntekijöitä.

– Kuljetusliikkeen palveluksessa ollut henkilö loukkaantui, ja myös meidän henkilökuntaan kohdistui väkivaltaa ja vakavia uhkauksia.

Poliisi on aiemmin vahvistanut, että yksi ihminen loukkaantui lievästi. Bargum kertoo, että hänellä ei ole tällä hetkellä tarkkaan tiedossa, mistä kuorma-auton lastissa ollut merikontti oli alun perin lähtöisin.

Kontin oikean sisällön piti Bargumin mukaan olla teräshiekkaa tai vastaavaa materiaalia.

Vain pieni osa konteista pystytään tarkistamaan rajalla

Euroopan poliisiviranomainen Europol on arvioinut, että merireittien hyödyntäminen kansainvälisessä huumekaupassa on kasvava uhka.

Europolin mukaan noin kaksi prosenttia kuljetuskonteista tarkastetaan. Arvio osuu suurin piirtein oikeaan myös Tullin valvontajohtajan Hannu Sinkkosen mukaan.

Sinkkonen pitää tätä paljona, jos sen suhteuttaa konttien lukumäärään.

Tulli tekee tarkastukset riskiarvion perusteella. Tulli arvioi muun muassa tavaran laadun ja sen, mistä päin maailmaa se on tulossa.

Sinkkosen mukaan merikonteissa salakuljetettavat huumeet eivät kuitenkaan ole suurin uhka nimenomaan Suomessa.

– Se, miten huumausaineita Suomeen tuodaan, jakautuu aika tasaisesti meri-, maantie- ja lentokuljetusten välillä, hän toteaa.

Sinkkonen muistuttaa, Suomen sijainnillakin on tässä merkitystä: esimerkiksi isot valtamerilaivat edes pääse Suomeen asti. Lasti saatetaan purkaa pienempiin aluksiin muualla, kuten Hollannissa tai Ruotsissa, ja vasta sitten lähetykset saapuvat Suomeen.

Lisäksi sillä on vaikutusta, millaisia huumausaineita kussakin maassa käytetään.

– Maissa on erilaisia huumausainekulttuureja. Jos käytetään perinteisesti sellaisia huumeita, jotka tuodaan valtameren toiselta puolen, niin silloin merikuljetus on huomattavampaa, Sinkkonen sanoo.

Hänen mukaansa Suomeen tuodaan huumeita eniten Euroopan Unionin sisältä. Huumeiden alkuperä voi tosin olla joku muu.

Tutkinnanjohtaja Kari Siivo totesi Ylelle, että Suomeen tulevista huumeista kaikkiaan noin 5–10 prosenttia saadaan takavarikoitua. Sinkkosen mukaan tämä on yksi arvio, eikä hän ota asiaan kantaa.