Työntekijä jäi hautausmaalla ruohonleikkurin alle ja kuoli: Syytteet kuolemantuottamuksesta hylättiin

Ikaalisten seurakunnan työntekijöiden syytteet kuolemantuottamuksesta hylättiin. Seurakunta tuomittiin työturvallisuusrikoksesta.

seurakunnat
Ikaalinen
Yle Tampere

Ikaalisten seurakuntaa ja kahta sen työntekijää syytettiin menehtyneen työntekijän kuolemantuottamuksesta. Pirkanmaan käräjäoikeus on nyt hylännyt syytteet kuolemantuottamuksesta.

Mies kuoli Ikaalisissa viime syyskuussa jäätyään ison ruohonleikkurin alle.

Seurakunnan kausityöntekijä oli ollut ajamassa päältäajettavalla ruohonleikkurilla, johon oli liitetty peräkärry, kun ne kaatuivat. Turma tapahtui hautausmaan rinteisessä maastossa.

Poliisi kertoi syyskuussa, että tapahtumalla ei ole tiettävästi silminnäkijää. Mies löydettiin muutamien minuuttien päästä.

Työntekijät olivat ajaneet nurmikkoa rinteessä ajamalla pitkittäin, mihin liittyy laitteen sivuttain kaatumisen vaara. Työntekijä oli syytehakemuksen mukaan ilmeisesti menettänyt ajoleikkurin hallinnan kannon ja juurakkojen vuoksi.

Ikaalisten seurakunnalle tuli tuomio työturvallisuusrikoksesta, mutta rangaistus jätetään tuomitsematta. Myös toinen syytetyistä työntekijöistä tuomittiin työturvallisuusrikoksesta. Häntäkään ei tuomita rangaistukseen.

Oikeuden mukaan työturvallisuusvastuu kuuluu esimiehelle työnjohtotehtäviin. Sillä ei ollut oikeuden mukaan vaikutusta, että esimies itse koki, ettei ajoleikkurin kunnossapito kuulunut hänen vastuulleen.

Oikeuden mukaan työntekijän syyksi luettu työturvallisuusrikos on jäänyt abstraktin vaarantamisen tasolle, eikä sillä tai hänen huolimattomuudellaan ole ollut yhteyttä kuolemaan. Siksi oikeudenkäyntikuluja ei korvata kuolleen läheisille.

Seurakuntaa ei tuomittu rangaistukseen, koska työturvallisuusrikos katsottiin vähäiseksi.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Lue lisää:

Seurakuntaa syytetään kuolemantuottamuksesta: Työntekijä jäi hautausmaalla ison ruohonleikkurin alle