Kirakkakönkään vaelluskalareitin ennallistaminen sai lisää vauhtia eduskunnasta

Eduskunta antoi 100 000 euron joululahjan Inarin Kirakkakönkään jokiuoman ennallistamisen suunnittelutöihin.

Inari
Kirakkakönkään vesivoimala Inarissa. Vesi johdetaan putkia pitkin kahteen turbiiniin ja taustalla näkyvään Ukonjärveen, joka on osa Inarinjärveä.
Kirakkakönkään vesivoimala Inarissa. Uula Kuvaja / Yle

InariEduskunta on myöntänyt 100 000 euron määrärahan Inarissa sijaitsevan ja Inarin kunnan omistaman Kirakkakönkään jokiuoman ennallistamiseen.

Inarin kunta aikoo palauttaa vaelluskalojen luontaisen vaellusyhteyden Ukonjärvestä Kirakkakönkään kautta Rahajärveen ja sen yläpuolisiin jokiin. Voimalaitoksen yläpuolella sijaitsevat Rahajärvi ja Hammasjärvi olivat arvostettuja kalavesiä ennen Kirakkakönkään valjastamista.

Inarissa lähes 70 vuotta toimineen Kirakkakönkään voimalaitoksen laitteisto alkaa olla vanhentunut. Sillä ei ole enää merkittävää taloudellista merkitystä omistajalleen Inergia Oy:lle.

Eduskunnan joululahjarahat menevät suunnitteluun

Eduskunnan 'joululahjarahoista' myönnetty tuki kuluu hankkeen suunnittelutyöhön. Jo suunnitteluvaiheessa urakka on iso, sanoo Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine.

– Ensinnäkin tämä vaelluskalojen elinolosuhteiden parantaminen ja nousuväylän avaaminen, niin sehän on se hankkeen keskeisin sydän. Siinä joudutaan miettimään myös sellaisia asioita, jotka liittyvät Rahajärven vedenpinnan korkeuden säätelyyn.

Lisäksi kunta panostaa itse alueen kehittämiseen.

– Alue on myös tarkoitus uudelleen kaavoittaa ja ottaa muuhun käyttöön, esimerkiksi virkistys- ja pienimuotoiseen matkailukäyttöön. Tähän liittyy myös liikenteen suunnittelu ja ympäristörakentaminen, eli kyllä tässä suunnittelutyötä tulee riittämään, Laine sanoo.

Korjattu 18.12.2019 klo 11:42 useaa kohtaa jutussa: Eduskunnan raha on tarkoitettu vain jokiuoman ennallistamisen suunnittelukuluihin, ei esim. voimalaitoksen purkamiseen tai kaavoitukseen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue lisää

Inarin kunta haluaisi palauttaa Kirakkajoen vaelluskalat

Kuuntele Tuomas Kiprianoffin kolumni.

Lapissa historiallinen suunnitelma: vesivoimalaitoksesta ollaan valmiita luopumaan ja vaelluskaloja toivotaan takaisin