1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulupöydässä on tänä vuonna usein pieni kinkku

Tämän joulun suosikki painaa enää vain 2-4 kiloa. Yhä useammin kinkku napataan ostoskärryyn valmiiksi paistettuna.

Joulukinkku
kinkkua
Suomalaiset ostavat entistä pienempiä kinkkuja.Yle

Emännän ja isännän ylpeys kymmenen vuotta sitten oli keskellä joulupöytää komeileva, huolella paistettu, jopa kahdeksan kilon kinkku. Tähän jouluun on kinkun koko kutistunut niin, että suosituin kinkku on kooltaan enää vain 2-4 kiloa.

Näin kertoo ainakin HKScan, jonka Forssan tuotantolaitoksilta toimitetaan yli puolet suomalaisten joulukinkuista. Kinkkuja lähtee HKScanilta tänä vuonna yli kuusi miljoonaa kiloa.

Muitakin muutoksia on suomalaisten kinkkutrendeissä tapahtunut. HKScanilta kerrotaan, että suomalainen nappaa kauppakärryynsä aikaisempaa useammin tuoresuolatun kinkun pakastetun sijaan. Kaupasta ostetaan aikaisempaa useammin myös kypsä kinkku.

Suomalainen vahtii ruokahävikkiä joulunakin

Kinkkukoon pienentymisen taustalla puolestaan on osin perhekokojen pienentyminen. Osasyynä on sekin, että ihmiset ovat alkaneet kaventaa ruokahävikkiä myös jouluna. HKScanin lihakategorian johtaja Mikko Järvinen sanoo, että joulupöytä on monipuolistunut.

– Joulupöytään on tullut runsaasti uutta tarjontaa, esimerkiksi paljon kalaa. Pöydässä on nyt enemmän vaihtoehtoja ja pienempikin kinkku riittää. Toisaalta enää ei haluta syödä montaa päivää samaa ruokaa, sanoo Järvinen.

Lue seuraavaksi