Oikeusasiamies kieltäisi automaattiset viranomaispäätökset – Virastojen johtajat kauhuissaan: Tarvitaan tuhansia virkamiehiä lisää

Kela, Maahanmuuttovirasto ja Verohallinto säikähtivät eduskunnan apulaisoikeusasiamies linjausta, jonka mukaan kansalainen ei saisi joutua automatisoitujen päätösten kohteeksi.

automaatio
Vero.fi sivusto näyttöpäätteellä.
Henkilöverotuksessa 80 prosenttia veropäätöksistä on täysin automaattista, yritysverotuksessa 90 prosenttia.Derrick Frilund / Yle

Suomeen tarvittaisiin tuhansia virkamiehiä lisää, jos apulaisoikeusasiamiehen (AOA) tuoreesta linjauksesta pidettäisiin tiukasti kiinni. Näin arvioivat Verohallinnon, Kelan ja Maahanmuuttoviraston johtajat.

Verottajalla päätösten tekemiseen tarvittaisiin noin 2 500 uutta työntekijää, jos automaatio korvattaisiin ihmistyöllä. Kelalla määrä olisi noin 2 000 nykyisen 8 000 lisäksi. Maahanmuuttovirastossa lisätyövoiman tarve olisi sata henkeä, vaikka virastossa ollaan parhaillaan säästötalkoissa vähentämässä työntekijöiden määrää.

Yle kertoi viime kuussa apulaisoikeusasiamiehen linjauksesta, jonka mukaan esimerkiksi esitäytettyjä veroilmoituksia ja veropäätöksiä ei saisi tehdä täysin automaattisesti. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kansalaisella "...on oikeus olla joutumatta sellaisen päätöksen kohteeksi, joka perustuu pelkästään automaattiseen käsittelyyn..."

AOA:n päätös on säikäyttänyt kolmen keskeisen, kansalaisia koskevia päätöksiä tekevän viraston pääjohtajat.

Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura, Kelan vt. pääjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma ja Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio esittivät hätähuutonsa harvinaisessa, yhdessä järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Kaikkien virastojen johtajat korostivat, että ne eivät mitenkään selviä velvoitteistaan ilman laajaa automaation käyttämistä.

Heikuran mukaan henkilöverotuksessa 80 prosenttia veropäätöksistä on täysin automaattista. Yritysverotuksessa osuus on 90 prosenttia. Vuodessa erilaisia päätöksiä tehdään lähes 15 miljoonaa.

Kelan yhtenä strategisena lukuna Mäki-Lohiluomamainitsee kirjeiden määrän. Niitä lähetetään tavallisena työpäivänä 126 kappaletta minuutissa. Etuuspäätöksiä tehdään 50 minuutissa.

Automaatiota syytettiin ihmisen virheestä

Virastojen johtajat säikäyttänyt apulaisoikeusasiamiehen päätös sai alkunsa verohallinnon virheestä.

Kansalainen sai AOA:n mukaan verottajalta päätöksen joka "johti automaatiossa tehtyyn veropäätökseen ja 20 prosentin veronkorotukseen ja viivästysseuraamukseen. Verovelvolliselle maksuunpantiin hänen jo maksamansa vero". Päätös peruttiin myöhemmin.

Heikuran mukaan koko tapauksessa kyse oli oikeastaan asiakaspalvelussa ihmisen tekemästä virheestä. Asiakaspalvelussa ei osattu ohjata valittajaa kenenkään virkailijan puheille.

Myös Kela on joutunut tilille automaation käytöstä. Mäki-Lohiluoman mukaan virasto antaa vielä tällä viikolla Oikeuskanslerille selvityksen toimintatavoistaan.

Pääjohtajat ovat varmistaneet mitä AOA:n päätös heiltä välittömästi edellyttää.

– Verotusta ei tarvitse keskeyttää, Heikura hymyilee.

– Etuuksien maksatustakin voidaan jatkaa, huokaisee Mäki-Lohiluoma.

Iso lakiremontti

Virastojen johtajat olettavat kaikesta huolimatta, että Suomi ei joudu perääntymään digiajasta ja luopumaan päätösten osittaisesta tai täydellisestä automaatiosta. Sen sijaan heidän mukaansa lainsäädäntöön tarvitaan remontti.

Kelan Mäki-Lohiluoma arvioi, että lainsäädäntöön tarvitaan kaiken automaation käytön kattava lainsäädäntö ja jokaiseen etuuslakiin vielä tarkennus. Hänen mukaansa "se on iso työ".

Lain valmistelu asiassa ei ole johtajien tietojen mukaan vielä edes käynnistynyt.

Kaikkien virastojen johtajat korostivat moneen kertaan, että automaation hyödyntäminen parantaa päätöksen tekemisen laatua, se kohtelee esimerkiksi etuuksien hakijoita tasapuolisesti ja nopeuttaa rahan siirtymistä vaikkapa työttömän tilille.

Heidän mukaansa automaatiota käytetään vain silloin, kun päätökseen ei tarvita erityistä tapauskohtaista arviointia. Kolme johtajaa vakuuttaa, että kaikki virastojen päätökset johdetaan suoraan lakitekstistä.

– Jokaisesta päätöksestä voidaan jälkeenpäin selvittää miten se on syntynyt ja mikä on ollut automaation osuus, Heikura vakuuttaa.

Lue lisää:

Oikeusasiamies: Verottajan automaatio rikkoo lakia – Verojohtaja Ylelle: "Varsin suuri yllätys"

Oikeusasiamies totesi automaattisen verotuksen laittomaksi, mutta mitä siitä seuraa? Tästä päätöksessä on kyse

Korjaus 18.12.2019 klo 9.04: Apulaisoikeusasiamiehen lyhenne korjattu