1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uusi ylioppilastalo

Taas uusi hotelli Helsingin ydinkeskustan kilpaillulle alueelle – Kaivopihan korttelissa tapahtuu muutoksia, mutta historia pyritään säilyttämään

Grand Hansa Hotel avautuu parin vuoden päästä Seurahuoneen ja Uuden ylioppilastalon välisessä korttelissa.

Uuden Ylioppilastalon ravintolatilasta on tulossa uuden hotellin pääaula. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Vanhan hotelli Seurahuoneen ja Uuden ylioppilastalon kortteliin tulee uusi luksusluokan hotelli.

Grand Hansa Hotel avautuu vuonna 2022 ja siihen tulee 224 huonetta, laaja ravintolatarjonta sekä juhla- ja kokoustiloja.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kiinteistöomaisuutta hoitava ja kehittävä Ylva osti hotelli Seurahuoneen talon syksyllä 2018.

Tänään Ylva kertoi vuokranneensa tilat suomalaiselle Primehotelsille, joka kuuluu kansainväliseen Hyatt-hotelliketjuun.

Primehotels on Pohjoismaiden ensimmäinen Hyatt-ketjun hotelli, ja se toimii kiinteistön hotellioperaattorina.

"Helsinkiin mahtuu mielenkiintoisia hotelleja"

Helsingin keskustassa on menossa tai vireillä useita hotelli-investointeja.

Esimerkiksi Seurahuoneen kiinteistössä toimintansa lopettanut Scandic Hotels on avaamassa uutta hotellia Helsingin päärautatieasemalle parin vuoden kuluessa.

Päärautatieaseman vieressä sijaitseva Sokos hotelli Vaakunassa on meneillään remontti. Myös Vaakunan lähellä Yrjönkadulla sijaitseva Sokos hotelli Torni aikoo remontoida kiinteistönsä.

Primehotelsin toimitusjohtajan Tomi Peitsalon mielestä uusia hotelleja Helsinkiin mahtuu edelleen, vaikka kilpailu on kireää. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Primehotelsin toimitusjohtaja Tomi Peitsalo uskoo kuitenkin, että alueella on edelleen markkinarakoa uudelle hotellille.

– Uskon siihen, että Helsinkiin mahtuu mielenkiintoisia hotelleja. Jos pystyy tarjoamaan jotain uutta, erilaista ja uniikkia, niin tästä se markkinapaikka löytyy.

Valmistuessaan Grand Hansa Hotel yhdistää kaksi merkittävää rakennusta, Uuden ylioppilastalon ja Seurahuoneen talon. Vuonna 1833 avattu Seurahuone oli vanhin Helsingissä yhtäjaksoisesti toiminut hotelli.

Vuonna 1910 rakennetun Uuden Ylioppilastalon rakennuksessa toimi Hotelli Hansa vuosina 1924-1968. Tätä ennen tiloissa on toiminut myös Ylioppilaskoti sekä lähetyshotelii.

Seurahuoneen talo puolestaan on yksi Helsingin parhaiten säilyneitä arvokiinteistöjä ja sen tiloissa on toiminut hotelli yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1912 lähtien.

Koko kortteliin tulossa isoja muutoksia

Seurahuoneen talon ja Uuden Ylioppilastalon muodostamaan kortteliin on tulossa merkittäviä muutoksia.

Kortteli on kooltaan 42 000 neliötä, josta remontti ulottuu 17 000 neliön alueelle. Remontin kokonaiskustannus nousee noin 50 miljoonaan euroon.

Hotelliprojekti käsittää Uuden Ylioppilastalon, Seurahuoneen talon ja sisäpihalta Hansa talon. Näihin tiloihin tulee lähinnä hotellitoimintaa.

Uuden hotellin tilat ulottuvat Kaivopihan äärelle. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Uuden Ylioppilastalon ravintolatilasta on tulossa uuden hotellin pääaula. Ravintola Virgin Oilin vuokrasopimus päättyy.

Kolmen sepän patsaalta Kaivopihalle tultaessa kaikki liiketilat uusitaan. Myös Vanha kellari uudistuu. Lisäksi entisiin kirjakaupan tiloihin tulee muun muassa useita kahviloita.

Kiinteistössä on paljon historiallisesti arvokkaita rakenteita.

Historiallisten rakenteiden ennallistaminen tehdään tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin museon kanssa, sanoo Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

– Teemme tiivistä yhteistyötä kaupungin museon kanssa muun muassa siinä, miten Uudella Ylioppilastalolla ennallistetaan vanhoja rakenteita, sanoo Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola.

Samoin Seurahuoneella alemman kerroksen ravintolatilat on tarkoitus säilyttää pääosin entisellään.

Näkymä Seurahuoneen talon Englantilaisesta huoneesta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

– Katsomme yhdessä museon asiantuntijoiden kanssa, mikä tyyli säilytetään, kun harkitsemme esimerkiksi huonekokoja tai ikkunoiden yksityiskohtia. Tosi kiinnostava työ meillä on edessä, Kerppola sanoo.

Lue myös:

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta osti Seurahuoneen talon – Ydinkeskustaan syntyy uusi iso hotelli

Korjattu 18.12.2019 klo 8.51: Otettu ensimmäisestä lauseesta sana "väliseen" pois. Seurahuone ja Ylioppilastalo ovat siis samassa korttelissa.