1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Vaasan sairaanhoitopiiri jää historiaan – kunnat hyväksyivät uuden perussopimuksen

Viisi kuntaa on päättänyt siirtää kaikki sote-palvelunsa Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle. Kahdeksan kuntaa miettii vielä asiaa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Yhteispäivystys
Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä on korvaamassa Vaasan sairaanhoitopiirin.Jarkko Heikkinen/Yle

Kaikki kunnat ovat hyväksyneet uuden Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän perussopimuksen. Kuntayhtymä huolehtisi koko alueen erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden järjestämisestä.

Kuntien piti päättää perussopimuksesta maanantaihin mennessä. Perussopimuksen hyväksymisen myötä varmistui ainakin se, että Vaasan sairaanhoitopiirin nimi tulee muuttumaan vuonna 2021 tai 2022.

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän alueeseen kuuluu 13 kuntaa. Kaikki kunnat eivät kuitenkaan ole vielä päättäneet sote-palveluiden siirtämisestä uudelle kuntayhtymälle. Mukana ovat toistaiseksi Vaasa, Pietarsaari, Luoto, Pedersöre ja Uusikaarlepyy. Mustasaari, Maalahti, Vöyri, Korsnäs, Laihia, Närpiö, Kristiinankaupunki ja Kaskinen tekevät päätöksensä huhtikuun loppuun mennessä.

Viisi työryhmää valmistelee vielä uuden kuntayhtymän toimintamallia. Epäselvää on vielä esimerkiksi se, mitä käy sote-kiinteistöille, joita on eri puolilla kuntia.

Lopulliset päätökset huhtikuussa

Vaasan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Hans Frantz kertoo, että kuntayhtymä tarvitsee mukaan joko enemmistön kunnista tai yli puolet alueen väestöpohjasta.

– Kun Vaasa ja Pietarsaari ovat jo mukana, niin uskon, että tämä toteutuu, Frantz ennakoi.

Toisaalta viidellä kunnalla, jotka ovat päättäneet siirtää kaikki sote-palvelunsa kuntayhtymälle, on vielä mahdollisuus perääntyä ennen huhtikuun loppua. Siihen mennessä on myös muiden kuntien tehtävä päätöksensä.

– Jos kuntayhtymä toteutuu, mutta joku kunta jää siitä pois, niin kuntayhtymä vastaa kuitenkin sen kunnan erikoissairaanhoidosta, Frantz sanoo.

Kunnilla ei ole mahdollisuutta siirtää kuntayhtymälle erikoissairaanhoidon lisäksi vain sosiaalipalveluitaan tai perusterveydenhuoltoa, vaan ne on siirrettävä molemmat.

Lue seuraavaksi