Joissa ja järvissä tiedossa tulvaa Hämeessä

Punelia Lopella lähestyy jo rajaa, jossa alkaa syntyä vahinkoja.

tulvat
koski pauhaa padon alla
Loimijoen vesi virtaa vuolaana Forssassa.Eeva Hannula / Yle

Jokien ja järvien virtaamat Kanta-Hämeessä ovat poikkeuksellisen vahvat. Tulvakeskuksen ennusteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Lopella Punelia-järvi on jo lähestymässä loppuviikosta vahinkoja aiheuttavaa vedenkorkeutta. Tammelan Pyhäjärvellä vedenkorkeuden ennustetaan (siirryt toiseen palveluun) (Suomen ympäristökeskus) nousevan tasolle, joka on yhtä korkealla kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Virtaamat Loimijoessa Lounais-Hämeessä ja myös Vantaanjoessa Riihimäellä ovat noin kolminkertaiset ajankohdan keskiarvoihin verrattuna. Loimijoella ja Nummenjoella vesi on noussut alavimmille pelloille.

Loimijoen ylittävä kevyenliikenteen patosilta Forssassa on voimakkaan kuohunnan takia ollut suljettuna jo vajaan viikon verran. Forssan kaupunkialueella vedenvirtaus Kuhalankoskessa on nyt 20 kuutiota sekunnissa. Virtaus on 2,5-kertainen ajankohdan normaaliin keskiarvoon verrattuna.

Peltosaaressa Riihimäellä ollaan vielä kaukana tulvarajasta

Poikkeukselliset joulukuun tulvat aiheutuvat siitä, että vettä on satanut pitkin syksyä ja alkutalvea jatkuvasti ja lumet ovat sulaneet nopeasti maastosta pois.

Vantaanjoen uoma Riihimäen kaupunkialueella on hyvin kapea. Vantaanjoen pinnalla on vielä varaa nousta Peltosaaressa toista metriä, ennen kuin vesi alkaa tulvia kerrostalojen kellareihin.

Keskiviikoksi 18. joulukuuta Etelä- ja Lounais-Suomeen on ennustettu runsaita sateita, jotka kääntävät jokien pinnat nousuun.