1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakolaiset

Saksalaismedia: Turkin ja EU:n pakolaissopu rakoilee – siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä voimakkaassa kasvussa

Kasvusta huolimatta tulijoiden määrä on edelleen vain murto-osa vuoden 2015 suuren pakolaisliikkeen luvuista.

Elokuun lopulla Turkista kreikkalaiselle Lesbokselle saapuneita ihmisiä rannalla saaren pohjoisosassa. Kuva: Stratis Balaskas / EPA

Saksalaisen Die Welt -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Turkin kautta EU:n alueelle saapuneiden siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä nousi viime vuoden noin 50 000 tulijasta yli 70 000:een.

Vertailujakso ulottuu joulukuun puoleenväliin. Lehden käsiinsä saamassa EU-raportissa esitetään arvioita, joiden mukaan Turkki ei enää noudata vuonna 2016 sovittua pakolaisratkaisua (siirryt toiseen palveluun), jolla ihmisten tulo Kreikan Egeanmeren saarille haluttiin pysäyttää.. Kiistelty sopu toimi käytännössä, ja tulijoiden määrä romahti.

Die Weltin näkemän EU-raportin mukaan Turkin rannikkovartiosto on antanut pakolaisalusten jatkaa matkaansa Kreikan aluevesille ja jopa avustanut niitä. Saapujien määrän kasvu on johtanut kaaokseen EU:n ja Kreikan yhteistyönä perustetuissa leireissä, jotka ovat pahasti ylikuormittuneet.

Turkki uhkailee EU:ta

Turkki on aiemmin sanonut pitävänsä kiinni pakolaissovusta, vaikka turkkilaiset poliitikot presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johdolla ovat toistuvasti uhanneet lähettää pakolaiset Eurooppaan. Eurooppaan tulijoiden määrän kasvun lisäksi alkuperämaat ovat muuttuneet. Suurin ryhmä ei enää ole syyrialaiset vaan afganistanilaiset. Noin 30 prosenttia Turkin kautta EU:hun saapuneista on alunperin Afganistanista. Turkissa on yli 3 miljoonaa syyrialaispakolaista ja ainakin 200 000 afganistanilaista.

Uutta on myös se, että nyt turkkilaisten pako näkyy tilastoissa kuudenneksi suurimpana ryhmänä. Turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä lähti kasvuun vuoden 2016 vallankaappausyritystä seuranneiden puhdistusten ja pidätysaaltojen myötä.

Pakolaisia palautetaan Syyriaan

Turkki yrittää parhaillaan palauttaa syyrialaisia Pohjois-Syyriaan, jonne se haluaaa perustaa niin sanotun turvavyöhykkeen (siirryt toiseen palveluun). Presidentti Erdoğanin mukaan tavoitteena on siirtää noin miljoona ihmistä alueelle, jota Turkki miehittää paikallisten syyrialaisten liittolaistensa kanssa.

Turkki valtasi alueita Koillis-Syyriasta, kun se hyökkäsi Syyrian kurdijohtoisia joukkoja vastaan lokakuun alussa. Koillis-Syyriassa on esiintynyt jatkuvia yhteenottoja kurdijohtoisten joukkojen ja Turkin johtamien joukkojen välillä. Julkisuudessa on epäilty, että Turkissa olevat syyrialaiset eivät lähde alueelle vapaaehtoisesti. Turkki on sinänsä kertonut, että vajaat 400 000 syyrialaista on jo siirtynyt Turkista Syyriaan.