Hyppää sisältöön

Kaikkensa antanut pienyrittäjä kaatuu jouluaattona sohvan pohjalle – "Jos tätä ei vie läpi, tammikuussa saa laittaa munalukon oveen"

Monen yrittäjän vuotta rytmittävät erilaiset sesongit. Kukkakauppias kertoo, ettei joulu tunnu joululta ilman kahden viikon hullunmyllyä työpaikalla.

Kukkakauppias Tiina Soini-Nurminen ottaa joulumyynnistä kaiken irti tekemällä pitkää päivää. Kuva: Mika Moksu / Yle

Lahtelainen kukkakauppias Tiina Soini-Nurminen on joulunalusviikolla aloittanut työnsä "myöhään" eli kello seitsemän ja työpäivä jatkuu iltakymmeneen saakka. Mitä lähemmäs joulua tullaan, sitä pidemmäksi päivät venyvät. Soini-Nurminen arvioi, että aivan joulun alla hän jatkaa töitä pikkutunneille saakka.

Sesonkien maksimaalinen hyödyntäminen on monelle yrittäjälle menestymisen edellytys tai jopa elinehto.

– Joulu on meidän paras sesonki ja tähän pitää satsata. Jos tätä ei vie läpi, tammikuussa saa laittaa munalukon ovelle, Soini-Nurminen perustelee ympäripyöreiksi venyviä päiviä.

Vaikka uupunut kukkakauppias nuukahtaa jouluaattona sohvan nurkkaan, hän kertoo tekevänsä joulukauppaa rakkaudesta lajiin.

– Olen tehnyt tätä niin monta vuotta, että tämä on mun joulu. Mun joulu ei tule ilman, että kaksi viikkoa huseeraan täällä.

Tiina Soini-Nurminen tekee nykyään pääasiassa tilaustöitä. Pop up -myymälä on auki vain sesonkiaikoina.

Voitot tahkotaan sesonkiaikoina

Kausittain vaihteleva kysyntä on tyypillistä hyvin monilla aloilla. Esimerkiksi kukkakauppiaat kilpailevat markettien kanssa ostajista, minkä vuoksi tiliä on pyrittävä tekemään mahdollisimman paljon juhlapyhien alla.

– Todella monelle joulun aika on keskeistä sesonkia ja vuoden tulos tehdään parin kuukauden aikana, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Suomen Yrittäjien tietojen mukaan yrittäjät tekevät yleisesti pitkää päivää, vaikka vaihtelu on suurta. Sesonkiaikojen kiire ei sinänsä ole huono asia, kunhan myös levolle riittää aikaa, pohtii Pentikäinen.

– Iso osa yrittäjistä toteuttaa unelmaansa ja tekee työtä, jota rakastaa. Silloin heille on parasta aikaa, kun kauppa käy.

Perhe auttaa pienyrittäjää pahimmissa ruuhkissa

Yrittäjiä huolestuttaa usein se, jos itse sattuu sairastumaan kesken kiireisimmän ruuhka-ajan, sanoo Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen. Jos yrittäjän on mahdollista saada tilapäisapua hätätilanteessa, huoli voi helpottua.

Työterveyslaitoksen kehittämispäällikkö Helena Palmgren pitää tärkeänä yrittäjien kuormitusta huojentavana tekijänä mahdollisimman hyvää valmistautumista sesongin kiireisiin. Se voi helpottaa murehtimista.

– Jos kovasti jo etukäteen stressaa ja jännittää, voi tuntea itsensä uupuneeksi jo ennen kuin kausi alkaa, sanoo Helena Palmgren.

Helena Palmgrenin mukaan yksi yrittäjiä kuormittava seikka on se, että yrittäjä usein joustaa ja venyy itse, jos esimerkiksi työntekijä sairastuu tai töitä on ylen määrin.

– Kun kiirejaksot ovat päällä, ne voidaan kokea todella kuormittaviksi. Se riippuu hyvin paljon siitä, mikä yrittäjän tilanne on, onko hänellä apua saatavilla ja kuinka paljon joutuu itse kiirettä kantamaan, Palmgren luonnehtii.

Tiina Soini-Nurmisen joulukiireitä helpottaa leipurina työskentelevä puoliso, joka on valjastettu avuksi hoitamaan kukkakuljetuksia. Muutoin kuin työn merkeissä perhettä ei paljoa ehdi joulun alla tavatakaan, kertoo Soini-Nurminen.

– Me nähdään tammikuussa. Silloin kun lapset olivat pieniä, se oli karmaisevaa. Tuntui, ettei poikia meinannut nähdä ollenkaan.

Yöunista ei kannattaisi nipistää kiireenkään keskellä

Helena Palmgrenin mukaan on tärkeää huolehtia työstä palautumisesta mahdollisuuksien mukaan myös ruuhkahuippujen aikaan. Lyhytaikainen kiirejakso ei Palmgrenin mukaan juuri vaikuta terveyteen tai työhyvinvointiin kokonaisuutena, ellei työtä tehdä yöunien ja levon kustannuksella.

– Kaikkiaan yli 55 tuntia työtä viikossa on aika, jonka on todettu olevan terveydelle haitallista. Mutta lyhytaikaisesti sen vaikutus ei ole samanlainen kuin tilanteen jatkuessa pitkään.

Kukkakauppias Soini-Nurminen palautuu joulun työputkesta ottamalla tammikuussa etäisyyttä työhön. Hän esimerkiksi lukee kirjoja ja siivoaa rauhassa liiketilaa. Jouluhulinan jälkeen tammikuun heikko kysyntä tuo kukkakauppiaalle tervetulleen tauon. Seuraavia suurempia sesonkeja ovat ystävänpäivä, pääsiäinen ja äitienpäivä.