Hyppää sisältöön

Tammerkoski ja Kyröskoski kuohuvat ohijuoksutusten takia – alkutalven runsaat sateet näkyvät myös teiden kunnossa

Säännösteltyjen järvien veden pintaa lasketaan nyt voimakkailla ohijuoksutuksilla.

Kyröskoski kuohuu nyt Hämeenkyrössä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Järvien vedenkorkeudet ovat Pirkanmaalla edelleen nousussa runsaiden sateiden takia. Säännöstellyissä järvissä veden pintaa lasketaan nyt voimakkailla juoksutuksilla. Tarkoitus on estää Kokemäenjokea tulvimasta.

Hämeenkyrössä Kyröskosken voima aloitti ohijuoksutukset maanantaina. Yhtiö on mielellään mukana tulvantorjunnassa, vaikka ohijuoksutukset tietävät taloudellista tappiota, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Mika Salo.

– Koskessa menee noin kaksikymmentä kuutiota sekunnissa vettä tällä hetkellä ilman, että pystymme tekemään siitä sähköä. Vuorokaudessa juoksutettavalla määrällä voisi lämmittää kaksi omakotitaloa vuoden ajan.

Myös Tammerkoski kuohuu Tampereen keskustassa. Tampereen Sähkölaitos aloittaa ohijuoksutuksen eli kaikki Näsijärvestä Tammerkoskeen tuleva vesi ei mene voimalaitosten läpi, vaan juoksee tulvauomassa.

Luonnontilaisissa järvissä vesi nousee edelleen. Vesitalousasiantuntijan Diar Isidin mukaan tilanne on melko poikkeuksellinen.

– Etenkin Pohjois-Pirkanmaalla nousu on ollut suurta. Vesi on noussut yli 60 senttiä kuukauden sisään. Näin syksyllä tämä ei ole tavallista.

Jääpolte vaanii alavilla pelloilla

Runsaiden sateiden aiheuttamat talvitulvat aiheuttavat vahinkoja myös pelloilla.

Esimerkiksi Urjalassa Nuutajärven tilaa pitkään seuranneen Toivo Miettisen mukaan vesi nousee yhä useammin peltoalueille, jotka ovat vuosikymmenien saatossa painuneet.

Peltojen kastumisen lisäksi nouseva vesi voi katkaista peltoteitä.

– Sateet nostavat veden ihan muutamassa päivässä, mutta veden lasku on hyvin hidasta. Ei peltojen liottaminen näin talviaikaan ole mitenkään hyvä asia. Jääpolte tekee sitten tuhoja, jos nämä vedet ehtivät jäätyä pelloille.

Jääpolteessa vesi tukahduttaa kasvillisuuden, kun se jäätyy yhtenäiseksi jääpeitteeksi. Kasvit kuolevat kylmään ja hapenpuutteeseen.

Tiet huonossa kunnossa: kuoppia ja reikiä päällysteessä

PIrkanmaan tiet ovat monin paikoin huonossa kunnossa. Pirkanmaan ELY-keskukseen tulee paljon palautetta kuoppaisista sorateistä sekä päällystevaurioista asfalttiteillä.

Esimerkiksi seututie 259 Sastamalassa on niin reikäinen, että autoista on mennyt renkaita rikki päällystevaurioiden takia.

Maaperä on nyt varsin märkää, joten monet soratiet ovat paikoin kuoppaisia, paikoin pehmeitä. Painorajoituksiin ei vielä ole ollut tarvetta Pirkanmaalla.

– Ei varmaan ole kuntaa, jossa ei olisi nyt huonokuntoista soratietä. Kunto vaihtelee suuresti ihan tiekohtaisesti, kertoo Tomi Alho ELY-keskuksesta.

Märkyys haittaa myös kunnossapitoa, joten soratiet saattavat jäätyessään jäädä pahoille kuopille koko talveksi.

Juttua muutettu 18.12. kello 11.10: Tarkennettu Kyröskosken juoksutusmäärää.

.
.