1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nord Stream AG

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi Nord Stream -pakotteet – käytännön vaikutukset epäselviä

Pakotteet näyttävät tässä vaiheessa koskevan lähinnä yhtä sveitsiläistä yritystä. Fortumin edustajan mukaan ne voivat kuitenkin aiheuttaa haittaa koko Euroopan teollisuuden kilpailukyvylle.

Työntekijöitä Nord Streamin työmaalla Lubminissa, Saksassa viime maaliskuussa. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Yhdysvalloissa kongressi on päättänyt pakotteista yrityksille, jotka työskentelevät Itämeren läpi rakennettavan Nord Stream 2 -kaasuputken parissa. Kongressin ylähuone eli senaatti äänesti asiasta tänään. Päätöksen käytännön merkitys on epäselvä.

Sanktiot kohdistuvat muun muassa putken rakentamisessa mukana oleviin aluksiin. Ne sisältävät myös matkustuskieltoja Yhdysvaltoihin ja Yhdysvalloissa olevan omaisuuden jäädyttämistä.

Sanktioiden on määrä estää Itämeren läpi kulkevan kaasuputken rakentaminen. Yhdysvaltain kongressin edustajien mukaan projekti hyödyntäisi Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallintoa ja lisäisi Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa.

Saksan tulkinnan mukaan putkihanke ei ole poliittinen kysymys vaan ensisijaisesti taloudellinen asia. Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja.

Presidentti Donald Trumpin on vielä allekirjoittava laki pakotteista, jotta se astuisi voimaan.

Sveitsiläisen Allseas-yhtiön laiva, Pioneering Spirit on ollut laskemassa kaasuputkea Itämerellä. Kuva: Lex van Lieshout / EPA

Sveitsiläisyritys voi joutua pakotelistalle – Uniper ei

Ylen tietojen mukaan sanktioiden odotetaan vaikuttavan lähinnä sveitsiläiseen Allseas-yritykseen, joka on vastannut putken laskemisesta mereen.

Kaasuputken rakennustyöt ovat loppusuoralla ja on epäselvää onko pakotteilla käytännön merkitystä putken valmistumisen kannalta. Kongressin päätös edellyttää (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvaltain ulkoministeriö listaa kahden kuukauden sisällä ne tahot, jotka osallistuvat putken rakentamiseen. Sen jälkeen pakotelistalle joutuneilla yrityksillä on kuukausi aikaa sopeuttaa toimintaansa, jos ne haluavat välttää sanktioita. Allseas-yhtiön alukset laskevat parhaillaan putkea Tanskan talousvyöhykkeellä.

Näillä näkymin päätös ei vaikuta putken rahoittajiin, kuten Uniper-yhtiöön, joka suureksi osaksi on suomalaisen Fortumin omistuksessa. Fortumin yhteiskuntasuhdejohtaja Arto Rädyn mielestä on yllättävää, että Yhdysvallat on päättämässä sanktioista, kun putki on lähes valmis. Räty kommentoi asiaa STT:lle puolita öin sähköpostitse.

– Uniper on yksi viidestä hankkeen eurooppalaisesta rahoittajasta ja sanktiot – mikäli ne astuvat voimaan – voivat aiheuttaa haittaa näiden yritysten lisäksi heidän asiakkailleen ja jopa koko Euroopan teollisuuden kilpailukyvylle, Räty kommentoi.

Rädyn mukaan kaasun merkitys Euroopassa kasvaa ja esimerkiksi Saksa on luopumassa ydin- ja hiilivoimasta samalla, kun maanosan oma kaasutuotanto on laskemassa.

Nord Stream 2 koostuu jo aiemmin rakennetun Nord Stream 1:n tavoin kahdesta putkesta reilun 1 200 kilometrin matkalla. Tanskan osuutta lukuun ottamatta putket on jo pääosin laskettu Itämeren pohjaan, esimerkiksi Suomen talousvyöhykkeellä kokonaan. Myös rantautumispaikat Venäjällä ja Saksassa ovat lähes valmiita.