Trump syyttää demokraattien Pelosia vallankaappauksesta ja "demokratian horjuttamisesta"

Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää Trumpin virkarikossyytteiden nostamisesta tänään.

Donald Trump
Donald Trump ja Nancy Pelosi.
Presidentti Donald Trump sai edustajainhuoneen puhemieheltä Nancy Pelosilta aplodit kongressissa 5. helmikuuta 2019, kun presidentti piti valtakunnan tilaa koskevan vuosittaisen puheensa. Taustalla myös varapresidentti Mike Pence.Doug Mills / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lähettänyt maan parlamentin edustajainhuoneen puhemiehelle Nancy Pelosille kirjeen, jossa hän arvostelee virkarikostutkintaansa. Hän tuomitsee "ristiretken", joka häntä vastaan on käynnissä.

Kuusisivuisessa kirjeessä Trump kutsuu virkarikostutkintaa vallankaappaukseksi, joka "horjuttaa amerikkalaista demokratiaa". Trump vertasi tilannettaan kuuluisiin 1600-luvun lopun Salemin noitavainoihin ja sanoi, että hänelle on annettu vähemmän oikeuksia kuin noitaoikeudenkäynteihin joutuneille.

Trump puhuttelee kirjeessä Pelosia ja sanoo, että historia tulee tuomitsemaan Pelosin ankarasti.

Pelosi kutsui CNN:n mukaan kirjettä sairaaksi ja naurettavaksi. Hän myös totesi, että ei ole lukenut koko kirjettä, koska on tehnyt töitä.

– Olen nähnyt sen (kirjeen) pääpiirteet, ja se on todella sairas, Pelosi sanoi.

Demokraattienemmistöinen kongressin alahuone eli edustajainhuone äänestää tänään siitä, käydäänkö Trumpia vastaan virkarikosoikeudenkäynti. Pelosi vahvisti äänestyksen toteutumisen tiistai-iltana paikallista aikaa.

Uutistoimisto AP:n sekä Washington Postin analyysien mukaan edustajainhuoneella on tarvittava määrä ääniä kasassa virkarikosoikeudenkäynnin aloittamiseen.

Jos edustajainhuone äänestää virkarikossyytteiden nostamisen puolesta, asia siirtyy republikaanienemmistöisen senaatin käsittelyyn. Senaatin enemmistö on Trumpia tukevilla republikaaneilla, joten presidentti saanee kaikesta huolimatta jatkaa virassaan.

Kongressin oikeusvaliokunta kertoi viime viikolla virkasyytteen sisällön. Trumpia halutaan syyttää vallan väärinkäytöstä sekä kongressin työn estämisestä.

Trump olisi kolmas Yhdysvaltain presidentti, joka joutuisi virkarikosoikeudenkäyntiin. Aiemmin syytteet on nostettu Andrew Johnsonille vuonna 1868 sekä Bill Clintonille 1998. Molempien syytteet kaatuivat senaatissa.

Watergate-skandaalissa ryvettynyt Richard Nixon erosi vuonna 1974 ennen kuin syytteitä virkarikoksesta nostettiin.

Lue lisää:

Trumpin virkarikossyyte etenee edustajainhuoneen äänestykseen – republikaaneilta vastalauseita

Trumpin virkarikossyytteen syytekohdat julki: Vallan väärinkäyttö ja kongressin tutkinnan vaikeuttaminen

Toimittajalta: Trump saa virkasyytteen ja nimensä historiankirjoihin, mutta senaatin republikaanienemmistö pelastaa hänet viraltapanolta

Lähteet: AFP, AP