Australiassa rikottu lämpöennätyksiä – Kaikkia maastopaloja ei ole vieläkään saatu kuriin

Lämpöennätykset paukkuvat päivä toisensa jälkeen, mikä voi entisestään pahentaa rajuja maastopaloja.

Australia
Maastopaloa sammutettiin Blue Mountains -kansallispuistossa, Sydneystä luoteeseen 17. joulukuuta.
Maastopaloa sammutettiin Blue Mountains -kansallispuistossa, Sydneystä luoteeseen 17. joulukuuta.Dean Lewins / EPA

Australiassa koettiin tiistaina maan mittaushistorian lämpimin päivä, kun vuorokauden korkein lämpötila oli keskimäärin 40,9 astetta kautta maan.

Aikaisemmin Australian lämpimin päivä oli tammikuussa 2013, jolloin keskilämpötila kipusi 40 asteeseen.

Tiistaina tehdyn ennätyksen on ennakoitu rikkoutuvan tänään keskiviikkona. Tähän mennessä päivän korkeimmat lämpötilat on mitattu Queenslandissa sijaitsevassa Birdsvillessä, jossa lämpötila kohosi 47,7 asteeseen.

Helteen jatkuessa uusi ennätys saataneen mitattua vielä torstaina sekä jälleen perjantaina. Koko mantereen yli ulottuvasta lämpöaallosta on annettu maahan hellevaroituksia.

Australiassa jo keväästä asti riehuneet ja syksyllä yltyneet maastopalot eivät ota rauhoittuakseen helteessä. Pahiten paloista kärsineessä Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa roihusi keskiviikkona vielä 99 maastopaloa, joista palokunta ei ollut saanut kuurin vielä puolia.

Rajuissa maastopaloissa on kuollut kuusi ihmistä. Palot ovat tuhonneet yli 700 kotia sekä polttaneet 1,2 miljoona hehtaaria maastoa.

Maastopalon savu peittää Sydneyn oopperatalon.
Maastopalon savu peittää Sydneyn oopperatalon.Joel Carrett / EPA

Hellevaroitusten lisäksi ihmisiä on varoitettu myös maastopalojen aiheuttamasta savusta, joka voi olla erityisen paksua tiheästi asutuilla alueilla. Paloista kulkeutuva savu on heikentänyt Sydneyn ilmanlaatua jo viikkojen ajan.

Tutkijoiden mukaan maastopalot ovat pahentuneet ilmastonmuutoksen vuoksi. Palot alkavat entistä aikaisemmin ja jälki on aiempaa pahempaa, koska lämpötilat ovat nousseet ja maasto on pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi hyvin paloherkkää.

Lue lisää:

Maastopaloista leviävän savun täyttämän Sydneyn asukkaat saivat tarpeekseen – mielenosoittajat vaativat poliitikkoja toimimaan

"Megapalo" riehuu Australiassa useiden maastopalojen yhdistyttyä – Palomiehet varoittavat: Emme saa tilannetta hallintaan

Lähteet: Reuters, STT