1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taudit

Vasikkaripuli leviää Pohjois-Karjalassa

Vasikkaripulia on löydetty maakunnassa tänä vuonna viideltä tilalta. Ihmisillä on todettu 14 varmistettua tartuntaa.

taudit
Lapinlehmä, vasikka, lehmän turpa, lähikuva
Vasikkaripuli aiheuttaa vasikoille runsasta ripulia, joka yleensä paranee itsestään. Kuvituskuva.Eeva Kuivas / Yle

Vasikkaripuli leviää maatiloilla ja ihmisten keskuudessa Pohjois-Karjalassa.

Kryptosporidioosi on Cryptosporidium parvum -alkueläimen aiheuttama vasikkaripuli, joka tarttuu helposti myös ihmiseen.

Siun sotesta kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), että vasikkaripulia on löydetty tänä vuonna viideltä tilalta. Ihmisillä on todettu 14 varmistettua tartuntaa, joista yhdeksällä on selvä yhteys nautatilaan.

Odotettavissa on, että taudin leviäminen jatkuu sekä maatiloilla että ihmisten keskuudessa kaikkialla Suomessa. Niinpä onkin tärkeää, että niin tiloilla työskentelevät kuin vierailijatkin huolehtivat tarkkaan hygieniasta ja suojautumisesta tautia vastaan.

Vasikkaripuli aiheuttaa muutaman viikon ikäisille vasikoille runsasta ripulia, joka yleensä paranee itsestään. Tauti leviää tehokkaasti ulosteeseen erittyvien ookystien välityksellä.

Ihminen voi saada tartunnan joko suoraan ulosteesta tai ulosteen saastuttamasta elintarvikkeesta, rakenteesta tai työvaatteesta. Tauti voi tarttua myös ihmisestä toiseen.

Oireet voivat kestää viikkoja. Yleisin oire on voimakas vesiripuli ja vatsankouristelu. Muita oireita ovat lievä kuume, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus. On myös tavallista, että jo helpottuva ripuli alkaa uudelleen.

Lue seuraavaksi