"Baari on ainoa paikka, missä näkee kavereita" – Monet nuoret aikuiset viettävät joulupäivän kodin sijaan baarissa

Joulupäivästä on tullut tärkeä päivä baariyrittäjille ennen hiljaista vuodenalkua.

baarit
Nainen,jolla on päässään jouluinen koriste, pitelee kädessään olutlasia.
Baarit houkuttelevat joulupäivänä erityisesti nuoria aikuisia, jotka haluavat nähdä ystäviään.Esa Huuhko / Yle

Yhä useampi baari ja ravintola on joulupäivänäkin auki, arvelee Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. Tutkimustietoa joulupäivän baarivietosta ei kuitenkaan ole.

Lapin mukaan monet ovat perinteisesti lähteneet viettämään joulua vanhoille kotikulmille, mutta monet nuoret aikuiset ovat viime vuosina jääneet jouluksi kaupunkiin, jonne ovat muuttaneet työn tai opiskelupaikan perässä.

Lapin näppituntuman mukaan muutos on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Joulupäivä on uusi Tapsan tanssit

Mikkeliläisessä Bar Domissa tapaninpäivän tanssit eivät ole enää joulun ykkösbilepäivä. Baariyrittäjä Juha Parkkisen mukaan ihmiset ovat kerääntyneet juhlimaan baariin heti aaton jälkeen jo useamman vuoden ajan

– Mikkeliin tulee paljon ihmisiä vanhempiensa luokse. Elämän hektisyydestä kertoo se, etteivät ihmiset eivät jaksa olla kahta päivää kotona. Juhliminen startataan jo joulupäivänä.

Vaikka perinteiset Tapsan tanssit yhä vetävät porukkaa, Parkkinen uskoo, että tänä vuonna tanssien suosiota hillitsee entisestään perjantaina koittava arkipäivä.

Joulupäivän baari-ilta on monelle jo perinne. Silti tapa ei ole vielä tuttu läheskään kaikille.

– Olisi aika lanseerata jokin nimi tällekin päivälle.

Baariyrittäjälle joulupäivä yhdistää työn ja huvin

Juvalla sijaitsevat Ylä- ja Alabaari ovat kiinni jouluaattona, mutta avaavat ovensa joulupäiväksi.

Baariyrittäjä Antti Halosen mukaan joulupäivästä alkaa viimeinen viikko ennen vuoden vaihtumista. Viikko on alan yrittäjille viimeinen rutistus ennen kuin bisnes hiljenee alkuvuodeksi.

Halonen on huomannut, että joulupäivän baari-ilta on erilainen kuin muut vuoden työpäivät.

– Se on paljon lämminhenkisempi. Kaikki ihmiset ovat hyvällä päällä.

Baarialalla ihmiset ovat tottuneet olemaan töissä, kun muut ovat vapaalla. Joulupäivä yhdistää kuitenkin Halosen mielestä työn ja huvin: silloin töiden ohessa näkee paljon paikkakunnalta muuttaneita tuttuja.

Joulu pehmentää baarin asiakkaat

Myöskin Rantasalmella joulupäivä on perinteisesti baariyrittäjän työpäivä. Paljon päivän kiireellisyys riippuu Oluthuoneen yrittäjä Eino Ristilän mukaan viikonpäivästä, johon joulupäivä osuu.

Ristilä on huomannut, ettei joulu ole enää niin perhekeskeinen kuin hänen nuoruudessaan.

– Kun pienelle paikkakunnalle tulee paljon poislähteneitä, baari on ainoa paikka, missä näkee kavereita. Tämä on kohtuullinen päivä ravintolan kannalta.