1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tupakkateollisuus

Yhdysvallat suunnittelee nostavansa tupakkatuotteiden ikärajan 21 vuoteen – savukejätit tukevat hanketta vielä isompien rajoitusten pelossa

Yhdysvaltalaisvirasto vaatii valmistajia todistamaan sähkösavukkeiden hyödyt toukokuuhun mennessä. Uhkana on myyntikielto.

tupakkateollisuus
Nainen polttaa sähkötupakkaa
Neljäsosa 14- ja 18-vuotiaista amerikkalaisteineistä käyttää sähkötupakkaa säännöllisesti. Perinteistä tupakkaa ikäryhmä polttaa ennätyksellisen vähän. Lähde: National Youth Tobacco Survey.Sebastien Nogier / EPA

Yhdysvaltain kongressi on viemässä läpi lakia, jonka myötä tupakkatuotteiden ikäraja nousisi 18 vuodesta 21 vuoteen. Ikärajan nostaminen koskisi toteutuessaan myös viime aikoina paljon huolta herättäneitä sähkötupakoita.

Kongressin lakihankkeella on yllättäviä tukijoita, sillä sen takana seisovat myös johtava sähkötupakkavalmistaja Juul (siirryt toiseen palveluun)ja Marlboron savukkeita valmistava Altria. (siirryt toiseen palveluun)

Tuen taustalla on pelko isommista sanktioista, kirjoittaa uutistoimisto AP (siirryt toiseen palveluun). Kriitikoiden mukaan tupakkajätit sitoutuvat ikärajojen kiristykseen vain siksi, että voisivat jatkossa välttää makutupakoiden kieltämisen.

Sähkötupakan maut ovat ruokkineet epidemiaa

Terveysviranomaiset ja tupakkateollisuutta vastustavat järjestöt ovat arvioineet, että hedelmiltä ja jälkiruoilta maistuvat tupakkatuotteet houkuttelevat nimenomaan nuoria tupakoitsijoita.

Tänä syksynä julkaistu yhdysvaltalaisten nuorten tupakkatutkimu (siirryt toiseen palveluun)s kertoi, että viisi miljoona amerikkalaisteiniä on käyttänyt sähkötupakkaa viimeisen kuukauden aikana ja heistä miljoona päivittäin.

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat kutsuneet sauhutteluaaltoa epidemiaksi.

– Jos epidemiaa ruokkineita makuja ei poisteta markkinoilta, nuorten sähkötupakkakriisiä ei saada ratkaistua, arvioi Matthew Myers lasten tupakointia vastustavasta Campaign for Tobacco-Free Kids -hankkeesta uutistoimisto AP:n mukaan.

Markkinoilla on esimerkiksi tuotteita, jotka maistuvat "mansikkahattaralle" ja "merisuola–mustikalle".

Virasto panee sähkötupakkavalmistajat koville

Sähkösavukejätti Juul markkinoi uusia makujaan vielä kesällä keinoksi, jonka avulla aikuiset tupakoitsijat voivat siirtyä perinteisestä tupakasta sähkösavukkeeseen.

AP:n mukaan yritys luopui markkinoinnistaan ja pysäytti uutuusmakujensa myynnin, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti suunnittelevansa kaikkien makusähkötupakoiden poistamista markkinoilta. Trump vetosi nimenomaan siihen, että maut houkuttelevat lapsia.

Pienemmät sähkösavukeyritykset ovat kuitenkin jatkaneet makusavukkeiden myyntiä. Markkinoilla on esimerkiksi tuotteita, jotka maistuvat "mansikkahattaralle" ja "merisuola–mustikalle".

Nyt sähkösavukkeiden valmistajat ovat kuitenkin pakkoraon edessä, kertoo uutistoimisto Reuters. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on vaatinut sähkösavukevalmistajia todistamaan tuotteidensa terveysvaikutukset virastolle. Virasto arvioi yrityksiä kahdesta näkökulmasta: auttavatko sähkösavukkeet todella lopettamaan tupakoinnin ja onko hyöty niin suuri, että se voittaa sähkötupakoinnista syntyvät terveyriskit?

Sähkötupakkayritysten pitää toimittaa tiedot virastolle toukokuuhun mennessä. Jos ne epäonnistuvat todistamaan sähkötupakoinnin terveyshyödyt, virasto voi kieltää tuotteiden myymisen.

Lakihankkeen tavoitteena vähemmän kuolemia

Yhdysvaltain kongressin ikärajoja nostavan lakihankkeen tarkoitus on vaikeuttaa tupakkatuotteiden saatavuutta.

Joidenkin arvioiden mukaan ikärajan nostamisella olisi mittava kansanterveydellinen vaikutus.

AP:n tietojen mukaan uudistus voisi estää jopa 250 000 kuolemaa tulevina vuosikymmeninä. Lopputulos riippuu kuitenkin lopulta siitä, miten tehokkaasti ikärajoja valvotaan.

Yhdysvaltain tautien valvonta- ja ehkäisykeskus (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että tähän mennessä yli 2 400 henkilöä on hoidettu sairaaloissa sähkötupakoinnin seurauksena.

Lisäksi on raportoitu 52 sähkötupakkaan liittyvää kuolemaa. Terveysviranomaiset kertoivat aiemmin syksyllä kuolemien syyn olevan todennäköisesti E-vitamiiniasetaatti, jota voidaan käyttää sähkösavukkeessa yhdessä kannabiksen kanssa.

Tupakointi ylipäätään aiheuttaa Yhdysvalloissa noin 480 000 kuolemaa vuosittain. Yhdysvaltain tautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen mukaan tupakka liittyy joka viidenteen kuolemaan Yhdysvalloissa. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta:

Nuoret saavat vakavia nikotiinimyrkytyksiä sähkötupakasta – Oireet voivat olla kuin tuholaismyrkylle altistuisi, sanoo amerikkalaislääkäri

Sähkötupakointi tappaa Yhdysvalloissa – onko Suomessa varautuminen parempaa? Terveydenhuollon asiantuntijat vastasivat yleisön kysymyksiin

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi